BiH

Pratite nas na Google news

Novalić: Vlade RS i FBiH opredijeljene da se ubrza ekonomski rast

Novalić: Vlade RS i FBiH opredijeljene da se ubrza ekonomski rast
Foto: Arhivska fotografija | Novalić: Vlade RS i FBiH opredijeljene da se ubrza ekonomski rast
Srna

SARAJEVO - Vlade Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH), usvajanjem dokumenta Zajednička socio-ekonomska reforma za period od 2019. do 2022. godine, šalju poruku da su opredijeljene za reforme u ovoj oblasti, s ciljem ubrzanja ekonomskog rasta i poboljšanja životnog standarda građana, izjavio je danas federalni premijer Fadil Novalić.

Predstavljajući novinarima dokument Zajedničke socio-ekonomske reforme za period 2019-2022. godina, Novalić je istakao da je taj akt nastao kao rezultat jednogodišnje aktivnosti i konsultacija na političkom i stručno-tehničkom nivou.

"To je finalni, usaglašeni i sinhronizovani materijal između dvije entitetske vlade, što je veoma bitno", istakao je Novalić, napominjući da je ovaj dokument usaglašen i sa Mišljenjem Evropske komisije i predstavnicima međunardone zajednice u BiH.

Federalni premijer je dodao da su vlade oba entiteta usvajanjem dokumenta pokazale da je reformski put prioritetan zadatak svih nivoa te da treba pristupiti što skorijem formiranju Savjeta ministara i Vlade FBiH.

"Pred nama su tri godine punih izazova pri čemu je kreiranje i usvajanje ovog dokumenta bio najlakši zadatak", rekao je on.

Prema Novalićevim riječima, slijede reforme zdravstvenog sistema, restrukturisanje javnih preduzeća i unapređenje poslovne klime koje imaju za cilj da obezbjede brži ekonomski rast i unapređenje standarda građana.

"Ove reforme se moraju provoditi na svim nivoima u skladu sa Ustavom i naravno svi nosimo odgovornost za njihovu realizciju. Usvajanje dokumenta će pratiti usvajanje odgovarajućih akcionih planova, koji će taksativno pobrojati aktivnosti i njihove nosioce", pojasnio je on.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas dokument Zajedničke socio-ekonomske reforme za period 2019-2022. godina, koji predstavlja nastavak reformskih procesa definisanih kroz zajedničku Reformsku agendu za period 2015-2018. godina.

I Vlada FBiH danas je dala saglasnost na ovaj dokument u kojem se navodi da će Republika Srpska i FBiH preduzeti odlučne korake za smanjenje poreskog opterećenja da bi podstakli konkurentnost i omogućili dodatno povećanje plata.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije