BiH

"Kanada" i dalje ovijena velom tajne

"Kanada" i dalje ovijena velom tajne
Foto: Fena | Novalićeva sekretarica na suđenju: Premijer potpisao oba pisma namjere
Mirsada Lingo Demirović

SARAJEVO - Bahra Džaka, sekretarica Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, je u nastavku suđenja u predmetu "Respiratori", koji se vodi pred Sudom BiH, rekla da ne zna šta se nalazilo u dokumentu koji je sadržavala ponuda "Kanada" i da je taj dokument slučajno poslala na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Tužilac ju je zatim podsjetio na njeno svjedočenje iz avgusta 2020. godine, kada je potvrdila da je premijeru rekla kako je proslijedila kovertu direktorici KCUS Sebiji Izetbegović i da se radi o ponudi "Kanada".

Ona je zatim ponovo kazala da i dalje ne zna šta je pisalo u toj ponudi. Podsjetimo, u prošli petak suđenje je prekinuto zbog ponude "Kanada", a ni danas tokom suđenja nije razjašnjeno šta je ta ponuda sadržavala.

Nakon toga Džaka je svjedočila o ponudama, odnosno pismima namjere za respiratore koja su potpisana 2. i 14. aprila prošle godine. U prvom pismu namjere, koje je potpisano 2. aprila, ponuda se odnosila na respiratore HC-VE003. No, 15. aprila je potpisano drugo pismo namjere, koje se odnosilo na respiratore ACM812A, zbog kojih je i podignuta optužnica.

Džaka je kazala da je oba pisma potpisao premijer Novalić. Što se tiče drugog pisma namjere (respiratori koje je nabavila "Srebrena malina"), svjedokinja je kazala da je njoj tu ponudu dostavio Zoran Blagojević, a da ju je ona zatim na potpis dala premijeru Novaliću te ga upoznala da su u ponudi drugi respiratori u odnosu na prvo pismo namjere. Dana 16. maja 2020. godine, prema Viber prepisci koja je prikazana u Sudu BiH, Novalić pita Džaku može li mu potvrditi koji su respiratori bili u ponudi i da "nema onih koje smo dobili". Džaka mu zatim objašnjava koji su respiratori ponuđeni, a Novalić odgovara da respirator ACM812A "preko nas nije prešao". To je objašnjeno riječima da Novalić nije bio svjestan da je potpisao pismo namjere u kojem su ponuđeni drugi respiratori, za razliku od prve ponude, iako ga je sekretarica obavijestila o izmijenjenoj ponudi. Svjedočenje Džake obilježilo je i dosta nepoznanica s obzirom na to da se ona, kako tvrdi, mnogih detalja ne sjeća.

Džaka je posvjedočila da su 1. aprila zaprimljene tri ponude, sve od Fikreta Hodžića, vlasnika firme "Srebrena malina", koja je kupila respiratore za Vladu FBiH. Prva ponuda koja je stigla ujutru je ubrzo "otpala", jer više nije bilo moguće nabaviti predmetne respiratore. Kazala je da je Hodžić u podne poslao drugu ponudu, koja nije prihvaćena, a poslije podne stigla je i treća ponuda, za koju je sutradan poslato i pismo namjere, ali ovo nikada nije do kraja realizovano.

Iz kasnije korespondencije Novalića i Džake jasno je da je u pismu iskazana zainteresovanost za respiratore oznake HC-VE003, međutim 14. aprila Novalić u žurbi potpisuje drugo pismo namjere u kojem je iskazano interesovanje za respiratore oznake ACM812A, kojih nije bilo u ponudama Hodžića. Zatim je u unakrsnom ispitivanju utvrđeno da prvo pismo namjere nije lično potpisao Fadil Novalić, nego je samo stavljen njegov faksimil, ali je bio upoznat sa sadržajem. Džaka je na pitanje tužioca o drugim ponudama za respiratore kojih je bilo i koje su stizale, kazala da nisu uopšte razmatrane, odnosno da su dolazile u obzir samo ponude Hodžića. Suđenje će biti nastavljeno 16. aprila, za kada je zakazano svjedočenje Aide Čirbek, anesteziologinje iz Travnika.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije