BiH

Pratite nas na Google news

Novaliću zabranjen prilazak svjedocima na manje od 50 metara

Novaliću zabranjen prilazak svjedocima na manje od 50 metara
Foto: N.N. | Novaliću zabranjen prilazak svjedocima na manje od 50 metara
Srna

SARAJEVO - Sud BiH djelimično je uvažio žalbu Tužilaštva BiH kojom je traženo da se odredi pritvor osumnjičenima u aferi "respiratori", premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku i vlasniku firme "Srebrena malina" Fikretu Hodžiću, te su određene mjere zabrane.

Sud je zabranio bilo kakav kontakt optuženih Novalića, Solaka i Hodžića, a zabranjen je i prilazak svjedocima u postupku na manje od 50 metara.

Novalić će prije svake sjednice Vlade FBiH morati da obavijesti Tužilaštvo da će biti na manje od 50 metara od svjedoka sa kojima ne smije komunicirati.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da se, bez obzira na nastalu situaciju, nastavlja intenzivna istraga u ovom predmetu.

Tužilaštvo BiH je predsjedniku Suda BiH uputilo pismo u kojem ga je informisalo da ono nema zakonom propisanu nadležnost da izvršava nadzor nad izrečenim mjerama, niti da vrši kontrolu nadzora i sprovodivosti mjera, što je u nadležnosti Suda i policijskih organa.

Novalić, Solak i Hodžić su osumnjičeni u aferi "respiratori", koja se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine u BiH vrijednosti 10,5 miliona KM.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije