BiH

Nove diplomate: Sestrić Alije Izetbegovića ambasador u Norveškoj

Nove diplomate: Sestrić Alije Izetbegovića ambasador u Norveškoj
Foto: Ilustracija | Nove diplomate: Sestrić Alije Izetbegovića ambasador u Norveškoj

SARAJEVO - Na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH došlo je do promjena u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH, a novi ambasadori izabrani su u Norveškoj, Francuskoj i Australiji.

Kako je potvrđeno "Glasu Srpske", Nedima Makarevića u Oslu će zamijeniti dugogodišnji kadar SDA i sestrić Alije Izetbegovića Bakir Sadović.

Put Pariza će dosadašnja savjetnica načelnika opštine Laktaši Bojana Kondić Panić, a ona će na ovoj funkciji zamijeniti Kemala Muftića koji se seli na novu destinaciju, u Australiju.

Federalni mediji su juče objavili informaciju da je za novog ambasadora u Kataru imenovan nekadašnji gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, a iz Predsjedništva BiH su demantovali ovu informaciju ističući da njegovo imenovanje nije bilo na dnevnom redu.

"Informacija o imenovanju Abdulaha Skake, koju su objavili pojedini mediji, nije tačna, a njegovo imenovanje nije ni razmatrano na posljednjoj sjednici", rekao je za "Glas Srpske" generalni sekretar Predsjedništva BiH Zoran Đerić.

Kako je "Glas Srpske" ranije pisao, novoizabrani ambasador u Norveškoj Bakir Sadović bio je glavni kandidat ministarke inostranih poslova Bisere Turković za vršioca dužnosti pomoćnika za multilateralne poslove, a kako nam kaže dobro obaviješten izvor iz MIP-a, ona je nakon upozorenja Agencije za državnu službu odustala od ove namjere.

"On je dugogodišnji kadar SDA i blizak je Turkovićevoj, ali nakon što je njena namjera da ga postavi za svog pomoćnika izašla u medije, ona je odustala od takve ideje".

Isti izvor kaže da je nepisana praksa da se prilikom imenovanja ambasadora ne prave nikakve blokade i da svaki od tri člana Predsjedništva BiH dobije svoja mjesta.

"To je praksa koja se oduvijek poštuje i svako ima pravo da na određeno mjesto koje mu je pripalo imenuje koga želi", rekao je ovaj izvor.

Iako je iz Predsjedništva BiH demantovana informacija da će Skaka preuzeti dužnost ambasadora u Kataru, federalni mediji objavili su da je dosadašnji ambasador Haris Lukovac "demonstrativno podnio ostavku i nedavno se vratio u Sarajevo".

On se na ovaj potez odlučio, kako tvrde mediji, zbog nezadovoljstva čudnim odlukama ministarke Turković i ignorisanjem administracije kojom rukovodi. Kao "kap koja je prelila čašu", navodi se to da je Turkovićeva navodno neshvatljivo zaustavila već dogovoren i obezbijeđen aranžman veće količine vakcina o kojem se Lukovac dogovorio sa vlastima Katara.

Promjene

Iz više izvora za "Glas Srpske" potvrđeno je da će se na nekoj od narednih sjednica naći nova imenovanja i da se mogu očekivati promjene u diplomatsko-konzularnoj mreži.

"Ministarstvo inostranih poslova će Predsjedništvu BiH predložiti nove ambasadore", rekao je izvor "Glasa Srpske".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije