BiH

Novi oblici kriminala u BiH tokom pandemije

Novi oblici kriminala u BiH tokom pandemije
Foto: Tužilaštvo BiH | Novi oblici kriminala u BiH tokom pandemije

SARAJEVO - Glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordana Tadić razgovarala je sa učesnicima Stalne konferencije tužilaca za organizovani kriminal o novim pojavnim oblicima kriminala koji se javljaju u vanrednim situacijama izazvanim pandemijom, te o koruptivnim aktivnostima i zloupotrebi budžetskih sredstava putem javnih nabavki.

Učesnicima video-sastanka obratio se ambasador OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio, a kao panelisti glavni tužilac Nacionalne direkcije za borbu protiv mafije i terorizma iz Italije Federiko Kafiero de Raho, kao i tužioci za organizovani kriminal iz BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, te međunarodni ekspert za krivično pravo iz Italije.

Tadićeva je upoznala učesnike sastanka da je Tužilaštvo BiH u protekla tri mjeseca, uprkos vanrednoj situaciji izazvanoj pandemijom kovida-19, realizovalo istražne aktivnosti u više predmeta koji se odnose na javne nabavke medicinske i druge opreme za vrijeme pandemije, ugrožavanja zdravlja i bezbjednosti građana.

Navela je da je Tužilaštvo BiH učestvovalo i u više međunarodnih operacija u borbi protiv krijumčarenja droge, finansijskog kriminala, te krijumčarenja lica, kao i drugih krivičnih djela, koja su evidentirana u vrijeme pandemije kovida-19.

Učesnici sastanka dogovorili su se o nastavku saradnje putem neposredne razmjene informacija, međunarodne pravne pomoći i organizovanjem sastanaka putem vebinara do poboljšanja epidemiološke situacije.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije