BiH

Novi sastav Vlade Kantona Sarajevo nakon lokalnih izbora

Novi sastav Vlade Kantona Sarajevo nakon lokalnih izbora
Foto: N.N. | Novi sastav Vlade KS nakon lokalnih izbora

SARAJEVO - Kanton Sarajevo mogao bi nakon lokalnih izbora u BiH, koji se održavaju 15. novembra, dobiti treći put novog premijera i Vladu. Naime, poslanici će sutra u Skupštini KS odlučiti o tome kada će biti zakazana sjednica o izglasavanju nepovjerenja aktualnom sastavu Vlade KS sa premijerom Mariom Nenadićem na čelu.

Zvonko Marić (SBB), poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo, za "Nezavisne" kaže da je aktuelna većina u ovom zakonodavnom tijelu željela da se nepovjerenje Vladi izglasava u petak, 13. novembra, ali zbog Poslovnika to nije moguće, jer Vlada prvo treba da podnese izvještaj i odgovori na sve pritužbe koje stižu na njen račun.

"Većina za izglasavanje nepovjerenja postoji. Mi u SBB-u bismo bili licemjerni kada bismo glasali protiv ovog sastava Vlade u kojoj su naši ministri, koji od samog početka rade sve da zaštite građane", kazao je Marić.

Ističe da je većina htjela simbolički da smijeni Vladu na petak 13. te da je poslovnički moguće da 15. novembra bude sjednica, ali da to nije moguće zbog izbora.

Dodaje da parlamentarna većina koja će smijeniti Vladu postoji i, kad budu htjeli, imaju potreban broj mandata.

Sa druge strane, Danijela Kristić (Narod i pravda), zamjenica predsjedavajućeg Skupštine KS, za "Nezavisne" ističe da neće biti smjene Vlade KS dok se ne okončaju lokalni izbori.

Upitana da prokomentariše činjenicu da u protekle dvije godine Kanton Sarajevo dobija i treći sastav Vladu i da li to šteti građanima, Kristićeva je kazala da ona vjeruje kako će sve biti bolje.

Anis Krivić, vršilac dužnosti premijera KS, za "Nezavisne" nije htio da komentariše skupštinske procedure te je dodao da se mora poštovati volja skupštinske većine.

"Iz uloge vršioca dužnosti premijera, ali i ministra obrazovanja, nauke i mladih, mogu da potvrdim samo jedno - da ćemo raditi profesionalno i odgovorno do posljednjeg dana našeg mandata i smatram da nije vrijeme da se članovi Vlade bave bilo kakvim politikantstvom, ali ni novinari u ovom trenutku, i da treba zaustaviti aktivnosti koje se odnose na bilo šta, osim ukoliko to nije u korist zaštite zdravlja naših građana. Kada je u pitanju rad Skupštine, smatram da će Vlada da poštuje Skupštinske procedure", kazao je Krivić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije