BiH

Nović: OBA protivzakonito sprovodi mjere tajnog praćenja

Nović: OBA protivzakonito sprovodi mjere tajnog praćenja
Foto: N.N. | Nović: OBA protivzakonito sprovodi mjere tajnog praćenja

Šef srpskih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović smatra da je nedopustivo i nevjerovatno što na dnevni red parlamentarnih struktura BiH još nije došao Prijedlog izmjena zakona o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH, što praktično znači da ovo tijelo protivzakonito sprovodi mjere tajnog praćenja i snimanja.

Nović je za Glas Srpske rekao da je Ustavni sud BiH još 1. juna 2017. godine ukinuo odredbe postojećeg Zakona o OBA, koje se odnose na tajno praćenje i snimanje, te da predložene izmjene još nisu prihvaćene, iako je taj sud naložio parlamentu BiH da ih promijeni u roku od šest mjeseci.

On je podsjetio da je Kancelarija za zakonodavstvo krajem maja prošle godine iznijela primjedbe na prijedlog izmjena ovog zakona, kada je taj akt vraćen na doradu i više nikada nije došao na dnevni red.

“Ako se tome doda i činjenica da se protiv direktora OBA vodi krivični postupak zbog optužbe za zloupotrebu službenog položaja, a taj postupak je i dalje u toku bez obzira na to što je prvostepenom presudom oslobođen odgovornosti, onda je svakome iole pametnom jasno u kakvoj zemlji živimo”,  ocijenio je Nović.

Nović je napomenuo da je Savjet ministara još u martu 2018. godine usvojio prijedlog zakona, kada je zakonodavno-pravni sektor iznio primjedbe i dao uputstva za otklanjanje pojedinih nepravilnosti koje su, između ostalog, bile vezane za jedinstvena pravila za izradu zakona.

“Zakon je poslije pune dvije godine došao pred Dom naroda, a da za to vrijeme nisu otklonjene nepravilnosti na koje je ukazao zakonodavno-pravni sektor, niti je dostavljeno obavezno mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH. Zato je Ustavnopravna komisija Doma naroda zakon vratila na doradu i od tada ga više nema”, pojasnio je Nović, koji je i član Ustavnopravne komisije.

Kada je riječ o spornim odredbama Zakona o OBA, navodi se da "upotrebu mjera tajnog praćenja može odobriti generalni direktor, uz saglasnost predsjedavajućeg Savjeta ministara ako bi odgađanje prouzrokovalo nepopravljivu štetu po bezbjednost BiH".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije