BiH

Pratite nas na Google news

Nović: OBA protivzakonito sprovodi mjere tajnog praćenja

Nović: OBA protivzakonito sprovodi mjere tajnog praćenja
Foto: N.N. | Nović: OBA protivzakonito sprovodi mjere tajnog praćenja
N.N.

Šef srpskih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović smatra da je nedopustivo i nevjerovatno što na dnevni red parlamentarnih struktura BiH još nije došao Prijedlog izmjena zakona o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH, što praktično znači da ovo tijelo protivzakonito sprovodi mjere tajnog praćenja i snimanja.

Nović je za Glas Srpske rekao da je Ustavni sud BiH još 1. juna 2017. godine ukinuo odredbe postojećeg Zakona o OBA, koje se odnose na tajno praćenje i snimanje, te da predložene izmjene još nisu prihvaćene, iako je taj sud naložio parlamentu BiH da ih promijeni u roku od šest mjeseci.

On je podsjetio da je Kancelarija za zakonodavstvo krajem maja prošle godine iznijela primjedbe na prijedlog izmjena ovog zakona, kada je taj akt vraćen na doradu i više nikada nije došao na dnevni red.

“Ako se tome doda i činjenica da se protiv direktora OBA vodi krivični postupak zbog optužbe za zloupotrebu službenog položaja, a taj postupak je i dalje u toku bez obzira na to što je prvostepenom presudom oslobođen odgovornosti, onda je svakome iole pametnom jasno u kakvoj zemlji živimo”,  ocijenio je Nović.

Nović je napomenuo da je Savjet ministara još u martu 2018. godine usvojio prijedlog zakona, kada je zakonodavno-pravni sektor iznio primjedbe i dao uputstva za otklanjanje pojedinih nepravilnosti koje su, između ostalog, bile vezane za jedinstvena pravila za izradu zakona.

“Zakon je poslije pune dvije godine došao pred Dom naroda, a da za to vrijeme nisu otklonjene nepravilnosti na koje je ukazao zakonodavno-pravni sektor, niti je dostavljeno obavezno mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH. Zato je Ustavnopravna komisija Doma naroda zakon vratila na doradu i od tada ga više nema”, pojasnio je Nović, koji je i član Ustavnopravne komisije.

Kada je riječ o spornim odredbama Zakona o OBA, navodi se da "upotrebu mjera tajnog praćenja može odobriti generalni direktor, uz saglasnost predsjedavajućeg Savjeta ministara ako bi odgađanje prouzrokovalo nepopravljivu štetu po bezbjednost BiH".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije