BiH

Novinari podržali Đuričića: Nametnuti zakon guši slobodu govora

Novinari podržali Đuričića: Nametnuti zakon guši slobodu govora
Foto: Ilustracija/Arhiva | Novinari pružili podršku Đuričiću: Nametnuti zakon guši slobodu govora

Zbog izmjena Zakona koje je nametnuo visoki predstavnik Valentin Incko, Tužilaštvo BiH već je zaprimilo nekoliko prijava, među kojim je i prijava protiv novinara RTRS-a Branimira Đuričića.

Novinari i pravni stručnjaci iz Republike Srpske i Srbije poručuju da se nametnutim zakonom guši sloboda govora.

Na nametnuti Zakon, ali i krivičnu prijavu protiv novinara RTRS-a ostala su nijema bh. novinarska udruženja koja su se ranije zdušno zalagala za slobodu misli.

Predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske Danijel Simić poručuje da je slučaj novinara javnog servisa pokazao da je širenje straha i cilj nametnutog zakona.

"Branimir Đuričić je izabran zato što je s jedne strane novinar i urednik Radio-televizije Republike Srpske, a s druge strane zato što je funkcioner unutar Udruženja novinara Republike Srpske tako da se zgodno 'namjestio' za tu ulogu u kojoj oni pokušavaju tuženjem poznatih osoba i uglednih novinara da preplaše ostatak javnosti i da na taj način postignu efekat koji su željeli postići nametanjem zakona", ističe Simić.

Prijava podnesena protiv Đuričića obesmisliće nametnuti zakon - poručuju predstavnici Udruženja novinara Srbije.

Sloboda govora ne može biti ugrožena i ugašena. Nametnuta odluka visokog predstavnika predstavlja udar na demokratiju u izvornom obliku, poručuju novinari.

"Ako se ovakva tvrdnja kakva je Branimirova može proglasiti krivičnim djelom onda je to Zakon protiv kojeg se mora boriti svim sredstvima. To je stvarno zabrana elementarne slobode govora. Dužnost je novinara da u takvoj situaciji testira namjere zakonodavca i da sebe ponudi kao primjer na kojem će se utvrđivati postoji li još uvijek sloboda govora u BiH ili ne postoji", kaže Ljiljana Smajlović, član Udruženja novinara Srbije.

Nino Brajović, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije, ponavlja da svako, a posebano novinar, ima pravo na slobodu govora i mišljenja, te preispitivanje odluka, pa makar i sudskih.

"Mislim da je ova izmjena Krivičnog zakona Pandorina kutija koja stvara opasnost da ljudima bude ugroženo pravo da promišljaju i kritikuju", kaže Brajović.

Pravnici ističu da je nametnuta odluka visokog predstavnika u suprotnosti sa Ustavom BiH ali i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Pravo na slobodu govora daje i član 19. Opšte deklaracije o ljudskim pravima. Riječ je o načelima i dokumentu usvojenim prije 73 godine.

(RTRS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije