BiH

Novinari traže istragu zbog prisluškivanja, OBA i Tužilaštvo nijemi

Novinari traže istragu zbog prisluškivanja, OBA i Tužilaštvo nijemi
Foto: Ilustracija | Novinari traže istragu zbog prisluškivanja, OBA i Tužilaštvo nijemi

BANJALUKA, SARAJEVO - Novinari u BiH zatražili su hitnu istragu nakon što je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, izjavio da Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH prisluškuje pojedine medije u regionu te naveo i protokolarni broj naredbe koja se na to odnosi.

"Tražimo hitnu reakciju Tužilaštva BiH, Komisije za nadzor nad radom OBA parlamenta BiH, kao i same OBA po pitanju Dodikovih navoda o prisluškivanju pojedinih medija u regionu", rekao je za "Nezavisne" Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

Istakao je da bi Tužilaštvo BiH trebalo da formira predmet i da ispita informacije o prisluškivanju, OBA bi trebalo da se izjasni da li su navedene informacije tačne ili ne, a Komisija za parlamentarni nadzor OBA rada bi, ističe, trebalo da pozove ove institucije kako bi se slučaj što prije riješio.

"Novinari su izrazili zabrinutost zbog ove informacije. Bila ovo tačna ili netačna informacija, ona je vrlo opasna i dodatno ugrožava medijske slobode i bezbjednost novinara i zato smatramo da se ona mora do kraja razjasniti", naveo je Vukelić.

Sa druge strane, OBA se do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nije zvanično izjasnila da li su Dodikovi navodi tačni, a Tužilaštvo BiH nije odgovorilo na upit novinara "Nezavisnih" da li planira pokrenuti istragu u vezi s ovim navodima.

I Upravni odbor Savjeta za štampu i onlajn medije u BiH izrazio je veliku zabrinutost zbog Dodikovih navoda o prisluškivanju pojedinih medija.

"U ime svojih članova zahtijevamo hitnu istragu i provjeru ove informacije od Tužilaštva BiH, a takođe i javno izjašnjavanje OBA o imenovanom protokolarnom dokumentu i njegovom navodnom sadržaju. Čak i u ovom momentu, kada je izrečena izjava o prisluškivanju i namjeri stavljanja medija pod kontrolu u svrhe političke manipulacije još neprovjerena, preveliki je pritisak i uznemirenost, ne samo na prozvane medije, već i na cjelokupnu medijsku zajednicu", saopštili su iz Savjeta. Naglasili su da je prisluškivanje i nadziranje medija, s namjerom manipulisanja novinarima, teško ugrožavanje slobode medijskog izvještavanja, gušenje slobode riječi i zastrašivanje novinara. Istakli su da u ciju zaštite svojih članova, štampanih i onlajn medija, i štiteći demokratska prava novinara da slobodno i sigurno izvještavaju u interesu javnosti, Savjet očekuje odgovore na pitanja da li takva naredba za prisluškivanje i nadziranje medija zbilja postoji i ko je i zašto to naredio.

Glavni i odgovorni urednik "Večernjeg lista" Jozo Pavković kaže da je to u svakom slučaju zabrinjavajuće, posebno ako to tvrdi predsjedavajući Predsjedništva BiH.

"Očekujem da se do kraja istraži ova informacija. Utvrdi li se točnom, onda ćemo posve sigurno izvijestiti sve relevantne adrese te zatražiti zaštitu međunarodnih medijskih udruženja, ali i kažnjavanje odgovornih za pokušaj gušenja slobode riječi. Sloboda medija zajamčena je brojnim međunarodnim i bh. dokumentima koji govore o ljudskim pravima te medijskim slobodama ", kazao je Pavković.

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je od sudske vlasti u BiH da, bez odgađanja, saopšti da li je, ko i zašto izdao nalog OBA za prisluškivanje medija, među kojima su i mediji iz Srbije. UNS ističe da je prisluškivanje, posebno ovako velikog broja medija, težak oblik ugrožavanja njihove slobode i nezavisnosti, što je neprihvatljivo u civilizovanim i demokratskim zemljama.

Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik beogradskih "Večernjih novosti", izjavio je da ima vjerodostojna saznanja o prisluškivanju medija u BiH i regionu, među kojima i "Novosti", koje sprovodi OBA.

"To je nepoštovanje suvereniteta i integriteta druge države i to je težak moralni i civilizacijski prestup", rekao je Vučelić.

Podsjećanja radi, Dodik je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, održanoj u utorak, izjavio da je 10. aprila OBA donijela nalog pod brojem 05/1-4-1547/19 o praćenju i prisluškivanju Radio-televizije Republike Srpske, "Dnevnog avaza", "Večernjih novosti", "Večernjeg lista", "Dnevnog lista", "Informera", "Kurira", "Nacionala", Poskok.info i Dnevno.ba.


POVEZANE VIJESTI:

Dodik: OBA donijela naredbu o praćenju i usmjeravanju određenih medija

Savjet za štampu BiH zahtijeva hitnu istragu o prisluškivanju medija

Novinari iz regiona zabrinuti zbog mogućeg prisluškivanja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije