BiH

"Nužno je da EU pomogne BiH da što prije dobije status kandidata"

"Nužno je da EU pomogne BiH da što prije dobije status kandidata"
Foto: Anadolija/Ilustracija | "Nužno je da EU pomogne BiH da što prije dobije status kandidata"
N.N.

BRISEL - Nužno je da Evropska unija pomogne Bosni i Hercegovini da što prije dobije status kandidata, kazao je Tonino Picula nakon što ga je Evropski parlament imenovao izvjestiteljem za novu strategiju proširenja EU.

Još je dodao kako je važno da EU potakne ubrzanje procesa pristupanja Crne Gore kao najnaprednije zemlje kandidatkinje.

Nakon odluke EP-a njegov je zadatak formulisati prijedlog nove strategije proširenja koju zatim treba usvojiti Evropski parlament i potom uputiti Evropskom savjetu, Evropskoj komisiji i visokom predstavniku EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku, objavljeno je u nedjelju iz njegove kancelarije, prenosi Hina. 

"Prijedlog izvještaja koje su mi kolegice i kolege povjerili jasno naglašava vrijednost politike proširenja kao strateškog ulaganja u sigurnost i blagostanje Evrope te da je ona već uveliko doprinijela uspostavi mira u područjima koja su ranije bila pogođena ratom", istakao je Picula.

Po njegovim riječima, proširenje je najučinkovitiji instrument spoljne politike EU-a i jedna od najuspješnijih politika Unije.

"Ono je važno i za Hrvatsku, jer dok god na svim svojim granicama ne budemo imali druge članice EU, nećemo moći u potpunosti koristiti sve mogućnosti našeg članstva", dodao je on.

Govoreći o odnosima s potencijalnim novim članovima, Picula ističe kako je nužno da članice EU počnu ispunjavati svoje obveze prema kandidatkinjama koje ispunjavaju uslove koji su pred njih postavljeni, da izbjegavaju korištenje neriješenih bilateralnih sporova za ucjene i blokiranje procesa pristupanja kandidatkinjama.

Picula u nacrtu izvještaja predlaže da se ubrza integracija zemalja koje pokazuju stratešku orijentaciju i predanost reformama nužnim za EU članstvo, kao i da im se konačno postave jasnija, transparentnija i dosljednija mjerila uspješnosti, te da se poboljša mjerenje napretka i osigura stalna politička i tehnička potpora tokom cijelog procesa pristupanja. 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije