BiH

OHR: Srpska da odustane od izmjena zakona o policiji

OHR: Srpska da odustane od izmjena zakona o policiji
Foto: N.N. | OHR: Srpska da odustane od izmjena zakona o policiji

​SARAJEVO - OHR je danas pozvao vlasti Republike Srpske da ne nastavljaju sa zakonodavnim postupkom u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, koji predviđa uspostavljanje rezervnog sastava, već da pokrenu dijalog sa partnerima u BiH i međunarodnom zajednicom.

U saopštenju iz OHR-a ocijenjeno je da trenutni politički diskurs o rezervnom sastavu policije u entitetima "ne doprinosi miru i stabilnosti u BiH".

"Pokrenuta je negativna spirala nepovjerenja i međusobnog nadmetanja, pa čak i straha. Ovakva dinamika je zabrinjavajuća, s obzirom da se njom ugrožava stabilnost, stvaranjem tenzija i podjela u zemlji od kojih građani BiH nemaju nikakve koristi", ističu iz OHR-a.

Iz OHR tvrde da "ne postoji uvjerljivo opravdanje" za uspostavljanje rezervnog sastava policije, kao i da su imigracija i politika u vezi sa izbjeglicama i azilom "ustavna nadležnost institucija BiH", pa njihove kapacitete treba ojačati.

"Umjesto jednostranog uvođenja rezervnog sastava policije, organi vlasti na svim nivoima treba da rade na boljoj saradnji kako bi javnu sigurnost podigli na najviši nivo i obezbijedili sigurno okruženje", navedeno je u saopštenju OHR-a.

Komisija Predstavničkog doma Federacije BiH (FBiH) za bezbjednost donijela je juče četiri zaključka, uključujući i zahtjev predstavnicima međunarodne zajednice, prvenstveno OHR-u da zaustave usvajanje zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske, koji predviđa uspostavljanje rezervnog sastava.

Komisija u zaključcima poziva Vladu FBiH, a kantonalnim preporučuje da popune aktivni policijski sastav radi sveukupnog bezbjednosnog ambijenta u ovom entitetu.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 18. aprila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima kojim se utvrđuju formalnopravni uslovi za uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije