BiH

OS BiH pružaju pomoć civilnim organima u Tomislavgradu i Drvaru

OS BiH pružaju pomoć civilnim organima u Tomislavgradu i Drvaru
Foto: Predsjedništvo BiH | OS BiH pružaju pomoć civilnim organima u Tomislavgradu i Drvaru

SARAJEVO - Predsjedništvo BiH je na današnjoj redovnoj sjednici donijelo odluku o angažovanju resursa Oružanih snaga BiH na pružanju pomoći civilnim organima zbog velike opasnosti od širenja COVID-19, u privremenom ustupanju dva sanitetska kontejnera opštinama Tomislavgrad i Drvar.

Predsjedništvo BiH je usvojilo izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu i isti će se dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH. Predsjedništvo BiH primilo je k znanju informaciju Ministarstva sigurnosti BiH u oblasti migracija u BiH za januar, februar i mart 2020. godine.

Predsjedništvo BiH primilo je k znanju informaciju Ministarstva bezbjednossti BiH o mjerama i aktivnostima koje su preduzete u cilju suzbijanja i sprečavanja trgovine ljudima i poboljšanja statusa BiH na listi zemalja koje katalizuje Odsjek za nadgledanje i borbu protiv trgovine američkog Stejt Departmenta.

Na današnjoj sjednici je odobreno zaključivanje memoranduma o razumijevanju za poboljšanje regionalne i prekogranične povezanosti u Jadransko-jonskoj regiji. Predsjedništvo BiH je, takođe, donijelo odluku o pristupanju BiH sporazumu o primjeni XI dijela Konvencije Ujedinjenih nacija o pravu mora.

Donesen su odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja: sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Moldavije o međunarodnom putnom prevozu; sporazuma o izmjenama i dopunama sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Bjelorusije o prevozu putnika i tereta.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo i Sporazum između Savjeta ministara BiH i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske o međunarodnom putnom prevozu, protokol uz sporazum o međunarodnom povremenom prevozu putnika putničkim i običnim autobusima (INTERBUS sporazum) u vezi s međunarodnim linijskim i posebnim linijskim prevozom putnika putničkim i običnim autobusima, Sporazum o grantu između BiH i Evropske investicijske banke, Zajednički evropski fond za Zapadni Balkan/WB-IG02-BIH-TRA-06, "Međunarodni koridor CVC: Bosna i Hercegovina - putna interkonekcija s Hrvatskom, poddionica I Tarčin – Ivan". Prihvaćen je i Sorazum o grantu (GrCF W2 - Projekt energetske efikasnosti u javnim zgradama Sarajevo) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicijski grant iz Regionalnog programa energetske efikasnosti za Zapadni Balkan (REEP); sporazum o zajmu (GrCF W2 - Projekt energetske efikasnosti u javnim zgradama Sarajevo) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj; sporazum o socijalnom osiguranju između Bosne i Hercegovine i Republike Češke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije