BiH

Obilježavanje 30 godina od formiranja ViPVO na aerodromu u Mahovljanima

Obilježavanje 30 godina od formiranja ViPVO na aerodromu u Mahovljanima
Foto: RTRS | Obilježavanje 30 godina od formiranja ViPVO na aerodromu u Mahovljanima

BANJALUKA - Na aerodromu u Mahovljanima kod Banjaluke sutra će biti svečano obilježeno 30 godina od formiranja Vazduhoplovstva i Protivvazdušne (ViPVO) odbrane Vojske Republike Srpske, kazali su za "Nezavisne" iz Organizacionog odbora za obilježavanje.

Oni su svim veteranima ovog sastava čestitali jubilej i pozvali ih da prisustvuju svečanosti na zapadnom-vojnom dijelu aerodroma sa početkom u 11 časova.

Milan Stojanović, pukovnik u penziji i jedan od članova Organizacionog odbora, rekao je za "Nezavisne" da je veliki doprinos ViPVO u odbrani srpskog naroda i stvaranju Republike Srpske i da su bili prvi koji su ratovali sa NATO-om.

"Prema obavještajnim podacima iz komande NATO-a u Briselu i pisanju lista 'Vašington post', ViPVO je ukupno uništio 32 letjelice NATO aviona i helikoptera, od kojih su neki pali u more ili na teritoriju zemalja u okruženju", istakao je Stojanović. On je naveo da je ViPVO poseban doprinos dali u Operaciji Vojske Republike Srpske "Koridor", operaciji "Kiseonik" ili "12 beba", kao i neprijateljskim operacijama "Una-95" i "Sana-95".

"Avijacijske jedinice ViPVO su tokom rata 1992-1995. izvršile 1.357 borbenih letova - sa 933 časa naleta, a helikopterske jedinice su izvele 516 borbenih letova i uništile 432 neprijateljska cilja, te više od 6.000 letova pri kojima su prevezle 11.522 lica, od kojih više od 80 odsto ranjenika sa prvih linija sukoba, kao i 924 tone različitog tereta", precizirao je Stojanović.

Dodao je da je poginuo 61 pripadnik ViPVO, od kojih 31 vojnik i 30 starješina, od kojih 11 pilota. 

"Bili smo i ostali profesionalci - nismo gađali i uništavali civilne objekte i kolone izbjeglica", ističu vazduhoplovci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije