SP Qatar 2022.

BiH

Obilježavanje 30 godina od proboja Koridora

Obilježavanje 30 godina od proboja Koridora
Foto: Srna/Arhiva | Obilježavanje 30 godina od proboja Koridora
Srna

MODRIČA - U Dugoj Njivi kod Modriče danas će, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, biti obilježeno 30 godina od proboja Koridora.

Obilježavanju će, između ostalih, prisustvovati predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske.

Program obilježavanja počinje u 9.00 časova služenjem Svete arhijerejske liturgije u manastiru Duga NJiva.

U 11.15 časova biće služen parastos i položeni vijenci na spomen-obilježje, dok je za 11.30 časova predviđeno obraćanje zvaničnika i umjetnički program.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je ranije da je proboj Koridora jedna od najvećih bitaka u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, značajna za srpski narod i Republiku Srpsku.

On je podsjetio da je srpski narod na ovim prostorima tada bio u okruženju takozvanih snaga Armije BiH, HVO-a i regularnih snaga Hrvatske vojske.

"Više od 800.000 Srba sa prostora bivše Republike Srpske Krajine i Krajine u sastavu Republike Srpske nije imalo vezu sa maticom. Srbima je bilo onemogućeno da zadovolje osnovne životne potrebe na ovom prostoru, a zbog nedostatka kiseonika, u Kliničkom centru Banjaluka umrlo je 12 beba", rekao je Milunović.

On je naveo da su na proboju Koridora bile angažovane velike snage Vojske Republike Srpske - Prvog krajiškog korpusa, Istočnobosanskog korpusa, te policije Republike Srpske Krajine.

"U briljantnoj bitki postignut je značajan uspjeh u razbijanju neprijatelja jer je na srpskoj strani bilo angažovano više od 54.000 vojnika u odnosu na neprijateljske snage koje su brojale oko 25.500 vojnika", rekao je Milunović.

Vojnu operaciju "Koridor 92", čijim je završetkom uspostavljena veza sa Srbijom i Srpska dobila kompaktnu teritoriju, izvele su snage 1. Krajiškog korpusa, Istočnobosanskog korpusa i policije Republike Srpske Krajine.

Komandant operacije bio je tadašnji komandant Prvog krajiškog korpusa, general Momir Talić.

Operacija je trajala od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostalim dijelovima Srpske i Srbijom.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, u operaciji "Koridor" poginulo je 877 pripadnika Vojske Republike Srpske, 15 pripadnika MUP-a Srpske i 17 pripadnika MUP-a Republike Srpske Krajine. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije