BiH

Obilježeno 25 godina od ekshumacije masovne grobnice u Mrkonjić Gradu (Ispravljeno)

Obilježeno 25 godina od ekshumacije masovne grobnice u Mrkonjić Gradu (Ispravljeno)
Foto: Srna | Obilježeno 25 godina od eshumacije najveće masovne grobnice u Srpskoj
Srna

MRKONJIĆ GRAD - U Mrkonjić Gradu danas je obilježeno 25 godina od ekshumacije iz masovne grobnice 181 borca i civila koji su zvjerski ubijeni u napadu Hrvatske vojske, Armije RBiH i HVO-a na ovu zapadnokrajišku opštinu, a prisutni su istakli da su tada zatekli stravične prizore i da za te zločine još niko nije odgovarao.

Kod spomen-obilježja masovne grobnice na pravoslavnom groblju u Mrkonjić Gradu služen je parastos za stradale, a potom su položeni vijenci.

Predsjednik Skupštine opštine Mrkonjić Grad Stevica Eremija podsjetio je da su Mrkonjićani 1996. godine, kada su se poslije izbjeglištva vratili na svoja ognjištva, zatekli spaljene domove i uništene fabrike, a najbolnije od svega je bilo otkrivanje masovne grobnice.

"Niko za zločine nije odgovarao, al` mi ćemo se i dalje sjećati naših poginulih boraca i civila. Mi čekamo pravdu", rekao je Eremija novinarima.

Predsjednik opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zdravko Karać, koji je u masovnoj grobnici pronašao brata i majku od supruge, istakao je da su na današnji dana prije 25 godina prizori bili stravični.

"Tog 1. aprila ništa nam nije išlo na ruku, vrijeme loše, a situacija stravična, grobnica prepuna vode i blata. Neki su poginuli ratujući, pa su ih tu zakopali, a smatram da su sve one koje su žive uhvatili zvjerski mučili i ubili", prisjetio se Karać.

Bez obzira što i nakon ovoliko vremena niko nije odgovarao za te zločine, on ipak vjeruje u pravdu.

"Šta reći poslije 25 godine, ponavljamo istu priču, ali vjerujem da će to na kraju biti procesuirano i da će pravda stići. Mislim da se zločinci ne procesuiraju zato što nema dovoljno volje sa svih strana", dodao je Karać.

S druge strane, ima i onih koji vjeruju da će zločini počinjeni u Mrkonjić Gradu ostati zaboravljeni i da nikad neće ugledati lice pravde. Ljubinka Kreka je izgubila volju i ne vjeruje da će doći do toga da neko od odgovornih i odgovara za nedjela koja su se dogodila u toj maloj opštini.

"Brat mi je pronađen mrtav na Bunarevima, a supruga sam pronašla 1. aprila 1996. u masovnoj grobnici. Iste godine sam 29. marta dobila sina, beba u kući, a sahrana s druge strane. Teško je i bolno sjećanje, to se nikad ne može zaboraviti", rekla je Kreka.

Tokom agresije Hrvatske vojske i Petog korpusa Armije RBiH na 13 zapadnokrajiških opština Republike Srpske u septembru i oktobru 1995. godine, sa ognjišta je protjerano više od 120.000 Srba.

Nakon što je Republika Srpska ponovo preuzela područje Mrkonjić Grada, u pravoslavnom groblju pronađena je masovna grobnica iz koje su ekshumirana tijela 81 civila, od kojih deset žena, 97 pripadnika Vojske Republike Srpske i tri pripadnika MUP-a. Najstarija žrtva je imala 90 godina, a najmlađa samo sedam.

Ekshumacija tijela iz masovne grobnice počela je 1. aprila 1996. godine, a nalazi patologa pokazali su da su sve žrtve na zvjerski način mučene i ubijene.

Na području opštine Mrkonjić Grad u manjim grobnicama pronađeno je još 176 tijela. Za ove strašne zločine još niko nije odgovarao.

 

Dopuna

Promijenjen je naslov. Umjesto "najveće masovne grobnice" stavljeno je "masovne grobnice u Mrkonjić Gradu".

Takođe, iz teksta je izbačen dio u kojem se navodi da je riječ o najvećoj masovnoj grobnici u Srpskoj.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije