BiH

Objavljen Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije o Srebrenici

Objavljen Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije o Srebrenici
Foto: Printscreen/incomfis-srebrenica.org | Objavljen Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije o Srebrenici

Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine od danas je dosupan na veb stranici Komisije kao i na veb stranici Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica podsjećaju da je Vlada Republike Srpske odluku o osnivanju Komisije donijela na osnovu zaključaka republičkog parlamenta, a sa sadržajem Izvještaja upoznata je na posebnoj sjednici 11. juna ove godine.

"Vlada Srpske je uvjerena da će jedino cjelovito i istinito sagledavanje događaja u srebreničkoj regiji, ali i u cijeloj BiH, doprinijeti jačanju povjerenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnom pomirenju i suživotu sadašnjih i budućih generacija", ističe se u saopštenju Republičkog centra.

Vlada izražava pijetet prema svim žrtvama i njihovim porodicama iz tragičnog sukoba u BiH, osuđuje ratne zločine počinjene na svim stranama i zahtijeva nedskriminatorsko procesuiranje odgovornih za ratne zločine na svim stranama.

Govoreći o Izvještaju, predsjednik Komisije, izraelski istoričar Gideon Grajf, rekao je, između ostalog, da je Komisija sačinila ozbiljan, profesionalan i uravnotežen izvještaj, koji je vjeran istini i istorijskim događajima.

Kao što je bio slučaj i kada je predstavljen Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine, zvaničnici Srpske su ocijenili da nije riječ o dokumentu koji je usmjeren protiv bilo kog naroda u BiH.

"Namjera nije da se umanji bilo čija patnja ili bol, ali da je potrebno da se događaji iz rata u BiH sagledaju nepristrasno i argumentovano, zbog čega su i formirane ove komisije", saopšteno je iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Izvještaj sa više od 1.000 strana možete pročitati i na: http://incomfis-srebrenica.org.

(RTRS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije