BiH

Oči i vlasti i opozicije uprte u Sud BiH

Oči i vlasti i opozicije uprte u Sud BiH
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | Oči i vlasti i opozicije uprte u Sud BiH

​SARAJEVO, BANJALUKA - Odluka Centralne izborne komisije da "nevažeći listić", zahvaljujući kojem je SNSD dobio četvrtog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, ipak prizna kao važeći, očekivano, posvađala je vlast i opoziciju u Republici Srpskoj, koji su od Apelacionog odjeljenja Suda BiH zatražili da poništi, odnosno potvrdi odluku CIK-a.

"Pravni tim SNSD-a dostaviće Sudu BiH žalbu i krivičnu prijavu protiv pet članova CIK-a koji su priznali sporni listić za izbor delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Oni su donijeli sramnu odluku tako što su prihvatili očigledno nevažeći listić i proglasili ga važećim", rekao je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a. 

On je dodao da gubitnička ekipa SDA, DF, SDS i PDP pokušava da promijeni volju naroda, te da su poslanici SDS-a i Nebojše Vukanovića glasali za izvještaj u kome je navedeno da je glasački listić proglašen nevažećim. 

Nakon što Sud BiH, tačnije Apelaciono odjeljenje Suda BiH zaprimi žalbu SNSD-a, u roku od 72 časa moraće odlučiti o njoj, odnosno potvrditi odluku CIK-a ili prihvatiti žalbu SNSD-a i praktično potvrditi stav Komisije da je sporni listić nevažeći. 

Za razliku od SNSD-a, u opoziciji, tačnije u PDP-u koji je nakon odluke CIK-a dobio šansu da ima delegata u Domu naroda, kažu da je CIK donio jedinu moguću odluku.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, rekao je da listić na kojem je označen PDP ne ispunjava niti jedan od kriterijuma kojim bi se proglasio nevažećim i da očekuje da Apelaciono odjeljenje Suda BiH odluči na isti način kao što je odlučio i CIK, dok je Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a, kazao da treba ispitati cijeli proces jer su se pojavile informacije da su pojedini poslanici slikali svoje listiće, što je najstrože zabranjeno. 

"Pojavile su se informacije da predsjednik SDP-a Nermin Nikšić ima u telefonu uslikane listiće koji su navodno njegovi poslali. To je strogo zabranjeno. Imali smo pripremni sastanak Komisije koji je trajao više od tri sata. To može potvrditi predsjednik NS RS, da smo silazili u salu na lice mjesta, gdje smo vršili simulaciju glasanja", rekao je Crnadak. 

Podsjećanja radi, Centralna izborna komisija BiH   odlučila je da je "nevažeći listić", zahvaljujući kojem je SNSD dobio četiri delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, ipak važeći. S obzirom na to da sada dvije liste imaju po 12 glasova, odnosno jedna lista SNSD-a i druga lista PDP-a, ukoliko Apelaciono odjeljenje Suda BiH potvrdi odluku CIK-a, biće organizovano žrebanje, koje podrazumijeva da se "iz šešira" izvuče ime delegata, tako da će sreća odlučiti da li će PDP dobiti jednog delegata u Domu naroda ili će SNSD imati četiri. 

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, rekao je da Republika Srpska treba sama da izdaje sertifikate za izabrane predstavnike u institucijama i da ne dozvoli da bilo ko mijenja izbornu volju građana ili institucija Srpske. 

"Srpska mora donijeti zakonska rješenja koja će joj to omogućiti", kazao je Stevandić, dodajući da Srpska mora naći način da se zakonski zaštiti od ovakvih manipulacija, te da je glasački listić nevažeći jer je jasno propisano i na samom listiću kako se glasa. 

On je dodao da CIK pokušava da odlučuje u ime Narodne skupštine i da poništi volju ovog zakonodavnog organa. 

"Bavi se gatanjem šta je onaj ko je poništio glasački listić i iskrižao političku partiju htio time da kaže, da li je htio da glasa iako nije to uradio na predviđenom mjestu ili da ne poštuje tu političku partiju. To je tumačenje volje van realnog svijeta i ne može imati pravne konsekvence. Tumačenje nije posao CIK-a", rekao je Stevandić. 

I Spomenka Stevanović, zamjenik predsjednika DEMOS-a, rekla je da je CIK grubo prekršio Izborni zakon i Uputstvo o sprovođenju posrednih izbora, koje je sam donio. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije