BiH

Od 1. jula jeftiniji roming u zemljama zapadnog Balkana

Od 1. jula jeftiniji roming u zemljama zapadnog Balkana
Foto: N.N. | Od 1. jula jeftiniji roming u zemljama zapadnog Balkana

Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i Kosovo potpisali su danas Sporazum o snižavanju cijena usluga u javnim komunikacionim mrežama u regionu, zahvaljujući kojem će od 1. jula biti znatno niže cijene rominga u zemljama zapadnog Balkana, a od 1. jula 2021. godine očekuje se i potpuno ukidanje rominga.

Sporazum je potpisan prvog dana Drugog regionalnog digitalnog samita koji se održava u Beogradu, a u ime BiH potpis je stavio Saša Dalipagić, zamjenik ministra transporta i komunikacija BiH.

"Već od 1. jula građani će osjetiti pogodnost i plaćati roming umanjen za u prosjeku 80 odsto u naredne dvije godine, koliko traje prelazni period", rekao je Dalipagić.

Odgovarajući na pitanje da li će telekomunikacionim kompanijama u BiH biti problem primjena sporazuma, Dalipagić je rekao da ne vidi da će to biti problem, te da se radi o odlukama zvaničnih organa BiH i da su dužni da ih se pridržavaju.

Inače, u prvoj fazi, odnosno nakon 1. jula ove godine, cijene rominga biće niže i do 27 odsto, tačnije cijena za minut razgovora u zemljama zapadnog Balkana ne može biti veća od 0,37 KM, a poruke viša od 0,12 KM, dok će maksimalna cijena za prenos podataka biti 0,35 KM.

Cijena rominga s Albanijom trebalo bi da bude umanjena daleko više s obzirom na to da Albanija nije bila dio sporazuma o smanjenju cijena rominga koji su još 2014. godine potpisale Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Ana Brnabić, premijerka Srbije, rekla je da potpisivanje Sporazuma o romingu za Srbiju i Beograd nije bila laka odluka s obzirom na to da Priština krši i druge regionalne sporazume, istovremeno naglašavajući da se potpisom šalje jasan signal da se pruži regionu šansa da bude prosperitetan i ima drugačiju budućnost.

"Najlakše i politički najoportunije bi bilo da se ne potpiše taj sporazum u vreme kada se neki drugi regionalni sporazumi, a pre svega mislim na CEFTA, krše već četiri meseca od strane Prištine", rekla je Brnabićeva.

Ona je naglasila da je regionalni sporazum u interesu svih građana regiona i cijele privrede te da četvrta industrijska revolucija može svima da pomogne da se nadoknade propuštene šanse i da počnemo s pobjedama, pojačavamo konkurentnost, poboljšavamo obrazovanje i funkcionisanje javne uprave.

Zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma izrazila je Majlinda Bregu, predsjednica Savjeta za regionalnu saradnju, naglasivši da je evropska perspektiva odredište u koje su se svi u regionu usmjerili.

I Marija Gabrijel, evropski komesar za digitalno društvo i ekonomiju, rekla je da je sporazum podstrek saradnji u regionu od kojeg će veliku korist imati i građani i privreda.

"To pokazuje jaku političku volju usmjerenu ka aktivnosti na realizaciji regionalne digitalne agende. Hvala Beogradu što je poslao snažan signal za čitav region", poručila je Gabrijelova, ističući da Srbija ozbiljno pristupa pitanju digitalizacije.

Na danas započetom Drugom regionalnom digitalnom samitu u Beogradu, a koji traje dva dana i na kojem učestvuju zvaničnici i stručnjaci iz regiona zapadnog Balkana, moglo se čuti da je digitalizacija neophodna za bolji život svih građana, te da region mora ići u tom pravcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije