BiH

U BiH od početka godine registrovan ulazak 3.400 migranata

U BiH od početka godine registrovan ulazak 3.400 migranata
Foto: Ilustracija | Od početka godine registrovan ulazak u BiH 3.400 migranata

SARAJEVO - Oko 3.400 migranata registrovano je da je ušlo u BiH od početka godine, rekao je danas ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić.

"Ako bi dolazak migranata u BiH bio nastavljen u ovom obimu, to bi predstavljalo dosta veliki pad u odnosu na prošlu godinu. Ali, pretpostavljamo da će se taj problem aktuelizovati u narednom danim s obzirom na vremenske prilike. Za sada je diskutabilno da li će taj problem da raste u odnosu prošlu godinu", izjavio je Mektić novinarima nakon sjednice Savjeta ministara u tehničkom mandatu.

On je istakao da više nema pojava formiranja divljih izbjegličkih naselja i kampova, a ubuduće neće biti neograničenog slobodnog kretanja migranata.

"Na današnjoj sjednici razgovarali smo koje još dodatne kapacitete unutar BiH možemo restrukturisati i povećati zaštitu jugoistočne granice BiH kako bi u boljoj mjeri spriječili ulazak migranata. Više od 80 odsto migranata dolazi u BiH preko Srbije, a manji broj iz Crne Gore, tako da nam je bitnije zaštita prema Srbiji", rekao je Mektić.

Kad je riječ o grupi migranata nedavno pronađenih na području Trebinja, Mektić je saopštio da je riječ o licima koje je Hrvatska po osnovu readmisije preuzela iz Slovenije, a onda ih "natjerala" da se vrate nazad u BiH bez poštivanja pravila o readmisiji.

On je istakao da nije usvojen prijedloga izvještaja o migrantima koji je trebalo da bude upućen Predsjedništvu BiH jer je na sjednici Savjeta ministara bilo određenih sugestija pojedinih ministara koje želi da uvrsti u taj izvještaj.

Mektić očekuje da će to kao informacija ili izvještaj biti usvojeno na sjednici Savjeta ministara naredne sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije