BiH

Odbijen prijedlog SDA da se razmatra zakon o gasovodu Južna interkonekcija

Odbijen prijedlog SDA da se razmatra zakon o gasovodu Južna interkonekcija
Foto: Fena | Odbijen prijedlog SDA da se razmatra zakon o gasovodu Južna interkonekcija

SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamenta FBiH nije prihvatio prijedlog SDA da se na dnevni red stavi Prijedlog zakona o plinovodu Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska.

U toku rasprave, predstavnici opozicionih partija rekli su da ne vjeruju da će Vlada Federacije BIH uskoro taj zakon dostaviti u proceduru iako su ranije obećali da će to biti u martu. Takođe, izrazili su sumnju da se po tom pitanju još uvijek trguje sa HDZ-om, a sve sa ciljem da se osnuje novo preduzeće koje će biti investitor na tom projektu.

S druge strane u SDP-u su rekli da očekuju da u narednim danima Vlada Federacije BIH dostavi zakon u parlamentarnu proceduru te da ne pristaju na to da vjeruju SDA, a ne svojoj Vladi. Naglasili su i da novo preduzeće što se njih tiče ne dolazi u obzir i da se to neće desiti.

"Vi se sporite koja će firma biti investitor. To što vi nemate hrabrost da preglasate HDZ je nešto drugo. Mi smo zajedno sa SDP zajedno sa HDZ preglasavali vladu koju su činili SDA i HDZ. Vi sada nećete da galsate za zakon koji ste ranije izglasali", odgovorili su SDP-u iz Kluba SDA.

Inače, u Sarajevu se održava sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, tačnije nastavak sjednice koja je ranije prekinuta. Razlog prekida je što nije podržan zaključak stranaka parlamentarne većine, da Mladen Bošković, potpredsjednik Predstavničkog doma, može voditi  zasjedanje po ovlaštenju predsjedavajuće u ostavci Mirjane Marinković Lepić.

Prethodno je Boškovićevo vođenje osporavano iz zastupničkih klupa opozicionih Stranke demokratske akcije i Demokratske fronte. Rečeno je da Poslovnik daje mogućnost za imenovanje novog rukovodstva Doma, što je trebalo i učiniti po mišljenju opozicionara, a ne odlučivati o vođenju zasjedanja zaključkom jer je zaključak inače forma odlučivanja u slučajevima kad Poslovnik ne reguliše neko pitanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije