BiH

Odbijen prijedlog za smjenu Nenada Nešića

Odbijen prijedlog za smjenu Nenada Nešića
Foto: Fena | Odbijen prijedlog za smjenu Nenada Nešića

SARAJEVO – Na prijedlog poslanika SDA, na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH raspravljalo se o smjeni ministra bezbjednosti BiH Nenada Nešića (DNS), ali je prijedlog odbijen, jer nije bilo potrebne entitetske većine.

Kako prenosi Fena, od ukupno 34 poslanika, "za" inicijativu je glasao 21 poslanik, 11 poslanika je bilo protiv, a dva su bila suzdržana. 

Zbog nedostatka entitetske većine, inicijativa je upućena Kolegiju Predstavničkog doma na usaglašavanje, prenosi Fena.

Prijedlog za Nešićevu smjenu su u proceduru uputili poslanici Kluba SDA Šerif Špago, Edin Ramić, Safet Kešo, Amor Mašović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić i Midhat Čaušević.

Poslanik Midhat Čaušević (SDA) je, u ime predlagača, naveo da je Nešić, gostujući 21. maja ove godine u jednoj TV emisiji na TV kanalu sa nacionalnom frekvencijom u Republici Srbiji, na naročito grub način uvrijedio žrtve genocida u Srebrenici i negirao genocid nad Bošnjacima kao činjenicu dokazanu na Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Prema njegovim riječima, sve navedeno učinio je na brutalno uvredljiv način, stavljajući žrtve genocida u kontekst vica i nanoseći na taj način njihovim porodicama i cjelokupnoj civiliziranoj javnosti bolne psihološke trauma najvišeg intenziteta.

Nenad Nešić,  ministar bezbjednosti BiH, obratio se poslanicima, te se osvrnuo na, kako je kazao, optužbe i pokušaje diskreditacije koje su iznesene povodom njegovih izjava o Srebrenici.

"Želim jasno da naglasim da su moje riječi izvučene iz konteksta i pogrešno interpretirane. Moje namjere nisu bile da povrijedim stvarne žrtve Srebrenice, već da ukažem na važnost objektivnog sagledavanja činjenica bez politizacije i manipulacije",  kazao je Nešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije