BiH

Odbijen zahtjev Lukića da bude pomilovan zbog njegove djece iz Srbije i iz Evrope

Odbijen zahtjev Lukića da bude pomilovan zbog njegove djece iz Srbije i iz Evrope
Foto: Arhiva | Odbijen zahtjev Lukića da bude pomilovan zbog njegove djece iz Srbije i iz Evrope
N.N.

​HAG - Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev za puštanje na prijevremenu slobodu Milana Lukića, kojeg je Haški tribunal osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog u Višegradu.

Kako se navodi u odluci Mehanizma, Lukić je zatražio puštanje na prijevremenu slobodu, kao i pomilovanje. Razlozi za pomilovanje, između ostalog, prema odluci su i činjenica da ga je služenje kazne u Estoniji osam godina sprečavalo da viđa svoju djecu iz Srbije, te da predstavlja probleme njegovoj maloj djeci iz Evrope da ga posjete, što, kako navodi, krši njegova ljudska prava.

Predsjednik MMKS-a sudija Karmel Agius odbio je Lukićev zahtjev, pojasnivši u odluci kako smatra da su neuvjerljive Lukićeve puke reference na pomilovanje, bez konkretnog obrazloženja, promijenile prirodu njegovog zahtjeva. Agius vjeruje da se treba smatrati kako Lukić traži samo prijevremeno oslobađanje.

"U zahtjevu Lukić takođe ulaže niz podnesaka kojima osporava konačnu presudu protiv njega, tvrdeći da je nevin i da mu je podmetnut zločin koji nije počinio", naveo je Agius.

Pojasnio je kako je njegov prethodnik odlučio da se osobe osuđene na doživotnu kaznu zatvora mogu smatrati podobnim za prijevremeno puštanje na slobodu.

"Prilikom odlučivanja o prethodnom zahtjevu Lukića, moj prethodnik je odredio da će ‘Mehanizam smatrati Lukića podobnim za prijevremeno puštanje na slobodu nakon što je odslužio više od dvije trećine od 45 godina, što iznosi više od 30 godina njegove kazne", naveo je Agius.

On je dodao kako je njegov prethodnik već postavio Lukićev prag podobnosti na više od 30 godina, te da ne namjerava odstupiti od te odluke.

"Uzimajući u obzir da je Lukić odslužio samo oko 17 godina doživotne kazne, još uvijek ne ispunjava uslove za razmatranje prijevremenog puštanja na slobodu", naveo je Agius u svojoj odluci.

(BIRN)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije