BiH

Odbijen zahtjev sudije Perića za izuzeće iz predmeta "Respiratori"

Odbijen zahtjev sudije Perića za izuzeće iz predmeta "Respiratori"
Foto: Arhiva | Odbijen zahtjev sudije Perića za izuzeće iz predmeta "Respiratori"

SARAJEVO - Sudija Suda BiH Branko Perić potvrdio je Srni da je odbijen njegov zahtjev za izuzeće u predmetu "Respiratori", u okviru kojeg se optuženima sudi za nabavku spornih 100 kineskih respiratora u vrijednosti od 10,5 miliona KM.

"Moje kolege su zaključile da nema nikakvih objektivnih dokaza o mojoj pristrasnosti", rekao je Perić, koji je ovo izuzeće zatražio nakon prvostepene oslobađajuće presude u slučaju poznatom kao "DŽenan Memić".

Perić je kaže da bi uvođenje prakse izuzeće sudija zbog medijskog insinuiranja dovelo u opasnost normalno funkcionisanje sudova.

"Usvajanje zahtjeva potvrdilo bi insinuacije bulevarskih medija o sumnji u moju nepristrasnost", istakao je Perić.

Perić je rekao da kleveta, vrijeđanje sudije i podrivanje njegovog autoriteta i povjerenja u vladavinu prava predstavljaju opasnost koja ugrožava sistem državne vlasti.

Za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, vlasnik firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i ministar finansija Federacije BiH /FBiH/ Jelka Milićević.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH /VSTS/ Halil Lagumdžija rekao je 30. novembra da će o zahtjevu sudije Branka Perića za izuzeće iz predmeta "Respiratori" odlučivati na opštoj sjednici svih sudija Suda BiH.

VSTS je u saopštenju od 25. novembra uputio podršku sudiji Periću nakon napada koji su uslijedili na njega poslije donošenja prvostepene presude u predmetu "Zijad Mutap i drugi".

Vijeće Suda BiH kojim je predsjedavao Perić prvostepenom presudom oslobodilo je sve optužene, uz obrazloženje da Tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice.

Sud BiH oslobodio je Zijada Mutapa, Alisu Ramić, Josipa Barića, Hasana Dupovca i Muamera Ožegovića krivice da su učestvovali u prikrivanju dokaza o načinu na koji je DŽenan Memić 8. februara 2016. godine zadobio teške povrede od kojih je kasnije i preminuo.

Iz VSTS-a su tada saopštili da vjeruju da je Perić, koji je i predsjedavajući sudskog vijeća u predmetu "Zijad Mutap i drugi", prvostepenu presudu donio profesionalno, u duhu funkcije koju obavlja, zajedno sa još dvoje kolega sudija.

Nakon saopštenja Savjeta u vezi sa prvostepenom presudom u slučaju "Zijad Mutap i drugi" i napadima na sudiju Perića, sjednicu VSTS-a BiH obilježila je žestoka rasprava jer šest članova smatra da nije dobro da se ova institucija uvlači u sudski proces koji još nije okončan. /kraj/žd/vj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije