BiH

Pratite nas na Google news

Odbijena Karadžićeva žalba i zahtjev za diskvalifikovanje sudija

Odbijena Karadžićeva žalba i zahtjev za diskvalifikovanje sudija
Foto: N.N. | Odbijena Karadžićeva žalba i zahtjev za diskvalifikovanje sudija
Srna

HAG - Predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove /MMKS/ Karmel Ađijus odbacio je zahtjev prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića za diskvalifikovanje sudija iz procesa razmatranja osporavane odluke Žalbenog vijeća, kao i žalbu na odluku Mehanizma o ranijoj žalbi na presudu, saopšteno je iz MMKS.

U saopštenju, koje je potpisao Ađijus, navodi se da Karadžić nije skrenuo pažnju na jasnu grešku u obrazloženju osporavane odluke, te da zbog toga nije odobreno njeno preispitivanje.

Ađijus podsjeća da se u osporavanoj odluci govori o pokušaju Karadžića da svoj slučaj odvoji od ostalih, ali da nije naveo obrazloženje, da samo pominje ranije argumente bez prikazivanja bilo kakve greške u osporavanoj odluci, kao i to da je uputio žalbu Žalbenom vijeću na odluku o ranijoj žalbi koju je predsjednik odbio bez čekanja odgovora Tužilaštva.

Prema riječima Ađijusa, odbijanje žalbe bez čekanja odluke Tužilaštva ne utiče na ispravnost osporavane odluke.

Ađijus podsjetio da je Žalbeno vijeće Mehanizma 20. marta 2019. godine potvrdilo presudu Karadžiću, kojom je osuđen na doživotnu kaznu zatvora na osnovu optužbi za navodni genocid, progon, istrebljivanje, ubistvo, deportovanje i druga, kako u Mehanizmu tvrde, nehumana djela, kao što su zločin protiv čovječnosti, ubistva, teror, protivzakonite napade na civile i uzimanje talaca.

Predsjednik MMKS je 2. aprila 2019. godine donuo odluku i odbacio žalbu, a u saopštenju tvrdi da u Statutu Mehanizma ili Pravilniku o dokazima i procedurama suda ne postoji pravna osnova za žalbu na odluku Žalbenog vijeća niti bilo koji njen dio.

Karadžić je 4. septembra 2019. godine predao zahtjev Mehanizmu u kojem zahtijeva diskvalifikaciju Ađijusa i sudije Teodora Merona iz razmatranja osporavane odluke.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Poli Hammy Toast nova je zvijezda doručka!

Marketing tim / 14.08.2020 09:05

Usporite svakodnevne obaveze i priuštite si odličan doručak za zdrav početak dana! Nova pileća šunka Poli od sada je na raspolaganju u novom četvrtastom obliku, idealnom za pripremu toplih sendviča.

Poli | Nova Poli zvijezda je stigla!

Poliy Hammy Toast pažljivo je pripremljen iz pilećeg mesa najviše kvalitete. Ima strukture šunke, svijetlo roza boju i nježan miris. Sočan, mekan, lagan i ukusan idealan je za pripremu toplih sendviča za doručak, najvažniji obrok dana, ali i za različite druge ukusne zalogaje tijekom cijelog dana.

Poli već više od 40 godina svojim proizovdima zadovoljava vaša garstonomska čula željna najsočnijih zalogaja, zato nagradite svoj organizam i u novi dan zakoračajte kao pravi junaci.

Najčitanije