BiH

Odgođeno suđenje optuženom za ratovanje u Siriji, odbio ljekarski pregled

Odgođeno suđenje optuženom za ratovanje u Siriji, odbio ljekarski pregled
Foto: Ilustracija | Odgođen početak suđenja optuženom za ratovanje u Siriji, odbio ljekarski pregled

SARAJEVO - Početak suđenja Milaremu Berbiću za pridruživanje stranim paravojnim formacijama i ratovanje u Siriji odgođen je jer je u pritvorskoj jedinici Suda BiH optuženi odbio da mu se izmjeri temperatura kako bi mogao pristupiti u sudnicu.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Džemila Begović rekla je da ih je Sudska policija obavijestila da optuženog Berbića ne mogu dovesti u sudnicu jer je odbio ljekarski pregled kod zavodskog ljekara, odnosno da mu se izmjeri temperatura i da popuni obrazac.

"Nemamo potvrdu da nema simptome kovida-19 i ne možemo preuzeti taj rizik. Nije dozvolio da mu se izmjeri temperatura", dodala je Begovićeva.

Ona je rekla advokatu Almiru Hrustiću da svom branjeniku objasni situaciju i da suđenje neće moći izbjeći, te da će ovakvim ponašanjem samo sebi pogoršati situaciju dužinom boravka u pritvoru, prenosi Birn.

Hrustić je naveo da je danas u sudnici saznao za ovu situaciju i da je sa Berbićem razgovarao prije tri dana, kada mu je rekao da će doći na suđenje.

Tokom rasprave o kontroli pritvora za Berbića, tužilac Suada Pašić je istakla da ostaje kod ranije iznesenih navoda prema kojima još postoje opravdani razlozi da se optuženom produži pritvor.

Hrustić je rekao da ne postoje opšti ni posebni razlozi za produženje pritvora, dodajući da njegov branjenik ne posjeduje putne isprave, ni važeću ličnu kartu i nije u mogućnosti ni na koji način napustiti BiH, te je predložio određivanje mjera zabrane.

Optužnica tereti Berbića za terorizam zbog učešća na ratištu na strani takozvane "Islamske države", za koju je snimao i propagandne spotove.

Prema optužnici, on je sredinom 2014. godine otišao iz BiH, a nakon sloma "Islamske države" i zarobljavanja preostalih pripadnika, Berbić je krajem 2019. deportovan u BiH.

Novi termin početka suđenja zakazan je za 20. juli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije