BiH

Odgovornost Halilovića utvrdiće Savjet ministara

Odgovornost Halilovića utvrdiće Savjet ministara
Foto: N.N. | Odgovornost Halilovića utvrdiće Savjet ministara

BANJALUKA - Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske podnijela je Savjetu ministara BiH inicijativu da se utvrdi odgovornost Envera Halilovića, direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, koji, prema tvrdnjama zvaničnika iz Republike Srpske, opstruiše akreditaciju dva javna univerziteta.

"Podnijeli smo inicijativu za utvrđivanje odgovornosti direktora i naveli niz nezakonitosti sa svim prilozima. Tražimo u skladu sa Statutom da se to razmotre, utvrde odgovornost i preduzmu mjere, uključujući i razrješenje", rekla je Biljana Vojvodić, direktorica Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske.

U međuvremenu, tačnije danas, o temi akreditacije biće održan sastanak u Delegaciji Evropske unije u BiH, koja, kako stvari sada stoje, jedina može razriješiti novonastalu situaciju i otkočiti proces reakreditacije univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, koji je zapeo u Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta. Ono što je sada gotovo sigurno jeste da Halilović, kako je prije nekoliko dana rekao, neće sprovesti zaključke Vlade RS i upisati oba javna univerziteta iz RS u državni registar.

S obzirom na to da je jedan od zaključaka Vlade RS bio i povlačnje srpskih kadrova iz Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, tačnije zamrzavanje njihovog rada, pitanje je kako će ova agencija u budućnosti raditi.

"To je zamrzavanje statusa i po zaključku Vlade Republike Srpske ja ću svoj status zamrznuti na način da ću dolaziti na posao, ali neće biti aktivne saradnje. Ukoliko ne bih dolazio na posao, direktor bi to iskoristio i dao mi otkaz. Komunikacija ni sada ne postoji, ali komponenta iz Republike Srpske neće aktivno sarađivati i Agencija će biti osakaćena u tom smislu", rekao je Slobodan Stanić, zamjenik direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH.

On kaže da je rješenje novonastale situacije da se insistira na njegovom rješenju od 27. marta, koje je uništeno, te da prvo treba utvrditi šta je s njim bilo, da li preko Upravnog odbora Agencije ili putem Upravne inspekcije.

Juče smo pokušali dobiti i odgovore Delegacije Evropske unije u BiH u vezi s novonastalom situacijom, ali do zaključenja ovog broja nije odgovoreno na naša pitanja.

Podsjećanja radi, tri komisije stručnjaka bile su u tri univerziteta u Zenici, Istočnom Sarajevu i Banjaluci i napravile izvještaje. Te izvještaje pregledala je Komisija za davanje preopruka i direktoru Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH predložila da se ide dalje i da su zadovoljeni svi kretirijumi. S obzirom na to da je Halilović tog dana bio na službenom putu, Stanić je kao njegov zamjenik na protokol predao rješnje o akreditaciji sva tri univerziteta, međutim dan kasnije Halilović je bez ikakvog obrazloženja to povukao, kako kaže Stanić uništio taj dokument i predložio samo akreditaciju Univerziteta u Zenici, ali ne i javnih univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

Halilović je prije nekoliko dana negirao da je uništio bilo kakve dokumente, ali nije na najbolji način uspio da objasni zbog čega je akreditovan samo jedan univerzitet, pravdajući se da je sve urađeno u skladu sa zakonima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije