BiH

Odjeci sarajevskog samita: Zajednička vizija kao zalog za budućnost

Odjeci sarajevskog samita: Zajednička vizija kao zalog za budućnost
Odjeci sarajevskog samita: Zajednička vizija kao zalog za budućnost

BEOGRAD, ZAGREB, SARAJEVO – Ostajemo čvrsto opredijeljeni za zajedničku viziju i stabilnost koja je ključ ogromnog potencijala jugoistočne Evrope i garant njene konsolidacije u EU, jedan je od nekoliko zaključaka sa samita lidera „Brdo-Brioni“ procesa, održanog proteklog viklenda u Sarajevu.

Naime, opći je dojam u regiji da se, bez obzira na sve poteškoće, povremene retoričke razmirice i diplomatske gafove, države nastale raspadom bivše Jugoslavije polako kreću ka dugoročnoj stabilnosti koja je, opet, nemoguća bez međusobnog povjeranja i saradnje države regije i samih lidera.

S tim u vezi su i usvojeni zaključci sa posljednjeg skupa, između ostalog, o neophodnosti građenja međusobnog povjerenja i razumijevanja, iskrenog podržavanja u procesu evropskih integracija, ali i poduzimanja konkretnih aktivnosti na rješavanju preostalih otvorenih pitanja među državama.

Vlastimir Mijović, dugogodišnji ugledni novinar i analitičar, smatra da je sarajevski samit bio “dosad najuspješniji skup lidera država nastalih na razvalinama Jugoslavije, koje ni dvije i po decenije docnije nisu uspješno dovršile svoju brakorazvodnu parnicu”.

“Prvi put se na samitu vođa bivših republika, koje muku muče sa državnim odrastanjem i međusobnim razmiricama, razgovaralo otvoreno i pošteno, bez lažnih srdačnih izjava od kojih niko nema nikakve koristi, a koje su obilježavale dosadašnje slične skupove”, kaže Mijović i podsjeća da sijanje lažnog optimizma i prijateljstvo na riječima nisu donijeli potrebne rezultate.

“Čini mi se da se u Sarajevu o razmiricama govorilo otvoreno i da je to put da se one odista i razriješe. Ne mora ovdje biti ni bratstva ni prijateljstva, ali je svim zemljama regije potrebno da makar jedni drugima ne pravimo smetnje”, zaključuje Mijović.

Vlatko Cvrtila, bivši savjetnik predsjednika Hrvatske i geopolitički ekspert, također je mišljenja da države regije nemaju drugog izbora nego da sarađuju.

„Državnici i političari moraju da shvate koliko imaju odgovornost da se ovi odnosi dovedu na razinu da države mogu normalno surađivati. Nažalost, toga su svjesniji vanjski faktori, a dosad imamo mršave rezultate“, kaže Cvrtila.

Zaključuje da tenzije ostavljaju trag u odnosima te da je, kasnije, zbog vlastitih birača takve politike jako teško mijenjati.

„Susret u Sarajevu se dogodio kao dio organizacije susreta mladih lidera, i poruke sa tog skupa su upravo one koje bi političari trebali da slušajku“, ističe Cvrtila, zaključujući da vrijeme ipak radi u korist stabilizacije i saradnje.

Mišljenje Đorđa Vukadonovića, političkog analitičara iz Beogfrasda, se donekle razlikuje utoliko koliko on, kako ističe, vjeruje da su ovakvi skupovi „politička estrada za domaću, ali još više za briselsku publiku“.

„To je da se vidi i pokaže da niso divljaci, već dobri evropski đaci. Ne treba očekivati neke spektakularne rezultate, ali nije loše da se druže i razgovaraju – bolje to, nego da se svađaju i biju“, zaključuje Vukadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije