BiH

Odlučili da mijenjaju Ustav

Odlučili da mijenjaju Ustav
Odlučili da mijenjaju Ustav

SARAJEVO - Dom naroda parlamenta BiH usvojio je jučer odluku o pristupanju izmjenama Ustava BiH, čiji je predlagač Kolegij ovog doma.

Dom je odluku za izmjenu Ustava BiH izglasao dan nakon što su predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ BiH zaključili da pregovori o ustavnim promjena treba da budu preneseni u parlament.

Odluka o pokretanju ustavnih promjena bit će dostavljena Predstavničkom domu parlamenta BiH, te će, ukoliko je potvrdi i ovaj dom, biti formirana posebna komisija za izradu izmjena Ustava.

"Izmjene Ustava BiH odnose se na usklađivanje sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava, na nadležnosti države, središnjih i lokalnih nivoa vlasti, funkcionalnije institucije BiH, na teritorijalnu organizaciju BiH i središnjih nivoa vlasti te ostala ustavna pitanja", piše u jučer usvojenoj odluci.

Sulejman Tihić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH, pojasnio je da je cilj ustavnih promjena funkcionalnija i efikasnija država, te da usvojeni okvir za ustavne promjene daje prostora svima u BiH za dogovor i kompromis.

"Ovim je obuhvaćeno 80 odsto Ustava. Mislim da će pitanje teritorijalne organizacije biti najteže, ali ne smije biti tabu tema. Ulazimo u proces, a njegov rezultat će biti promjene Ustava oko kojih postignemo dogovor. Nekom se ovo čini preambicioznim, a nekom premalim, ali moramo znati da je ovo zajednički posao svih nas koji moramo napraviti", kazao je Tihić dodavši da je "idealno rješenje u BiH realni dogovor, a sve ostalo su puste želje".

Dušanka Majkić, zamjenica predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH, istakla je da je odluka o pokretanju izmjena Ustava poziv za okupljanje svih političkih snaga u BiH oko ovog pitanja.

"Prihvatanjem ove inicijative šaljemo poruku građanima BiH da smo spremni za dogovor unutar zemlje, bez potrebe da nam neko sa strane nameće rješenja. Usvajanjem ove odluke priču o ustavnim promjenama vraćamo u parlament", poručila je Majkićeva.

Protiv odluke o pristupanju izmjeni Ustava glasali su srpski delegati Mladen Ivanić i Slobodan Šaraba, te hrvatski izaslanici Božo Rajić i Rudo Vidović. Suzdržani su bili bošnjački delegati Adem Ibrahimpašić i Hilmo Neimarlija. Preostalih devet delegata iz sva tri naroda su podržali ovu odluku.

"Ovo je još jedan nepripremljen eksperiment. Stranke koje su pokrenule ovu inicijativu imaju međusobno suprotstavljene stavove. Već sad možemo reći da neće biti dogovora o teritorijalnom preustroju ili nadležnostima. Bojim se da je ovo priča kojom će se narod zabavljati do narednih izbora. Ovim se otvara Dejtonski ustav na što nisam spreman pristati", rekao je Ivanić.

Šaraba je ocijenio da je predložena inicijativa suprotna stavovima Narodne skupštine RS, te da on ne može pristati na sudjelovanje u razgovorima koji bi mogli ugroziti RS.

Božo Rajić naglasio je da ne može podržati ovu inicijativu, jer se njegova stranka HDZ 1990 zalaže za potpuno novi ustav, a ne za izmjene postojećeg.

"Hrvati u BiH su ugroženi, a danas u BiH imamo bipolarnu situaciju između Sarajeva i Banjaluke, gdje nema mjesta za Hrvate", tvrdi Rajić.

Delegati Doma naroda parlamenta BiH na jučerašnjoj sjednici raspravljali su o inicijativi Bože Rajića i Rude Vidovića o formiranju radne grupe za izradu novog ustava. Njihova inicijativa nije prihvaćena. Identičan prijedlog HDZ 1990 ranije je odbacio Predstavnički dom parlamenta BiH.

Brčko distrikt u Ustavu BiH

Dom naroda BiH sa 14 glasova za i jednim suzdržanim podržao je jučer usvajanje amandmana na Ustav BiH kojim se definira status distrikta Brčko. Time je završena procedura usvajanja ovog amandmana, jer ga je u srijedu podržao i Predstavnički dom. Amandman će stupiti na snagu osam dana od objavljivanja u "Službenom glasniku BiH".

Brčko je ovim amandmanom definirano kao jedinica lokalne samouprave pod suverenitetom BiH, čiji je teritorij zajedničko vlasništvo entiteta. Distrikt Brčko ovim amandmanom je integriran u Ustav BiH i omogućen mu je pristup Ustavnom sudu BiH. Delegati su juče izglasavanje ovog amandmana ocijenili historijskim činom, koji znači početak ustavnih promjena u BiH.

Rafi Gregorijan, supervizor za Brčko distrikt, pozdravio je usvajanje Amandmana jedan na Ustav BiH, kojim je u Ustav BiH dodat Brčko distrikt.

On je, takođe, pozdravio polaganje zakletve nove vlade Brčko distrikta i dodao da su usvajanjem amandmana i imenovanjem nove vlade ispunjeni važni uslovi da institucije distrikta funkcionišu efikasno i, po svemu sudeći, trajno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije