BiH

Odluka Hrvatske izazvala povećan broj migranata na sjeveru Srpske

Odluka Hrvatske izazvala povećan broj migranata na sjeveru Srpske
Foto: Anadolija/Arhiva | Odluka Hrvatske izazvala povećan broj migranata na sjeveru Srpske

GRADIŠKA - U proteklih nekoliko dana svjedoci smo sve većem broju migranata na ulicama gradova na sjeveru Republike Srpske, a uzrok toga je odluka Republike Hrvatske koja se upravo odnosi na ovu populaciju.

Naime, u prethodnom periodu vlasti Republike Hrvatske su bile izuzetno restriktivne prema migrantima i nisu dozvoljavale nikakvu vrstu boravka ovih ljudi na teritoriji Hrvatske.

Ipak, Hrvatska je iz nekog razloga popustila, te je dozvolila boravak migranata na njihovoj teritoriji u trajanju od sedam dana.

Kako smo uspjeli saznati migranti na graničnim prelazima od strane države Hrvatske dobijaju “Rješenje o povratku”, koji predstavlja neku vrstu dokumenta uz pomoć kojeg mogu da borave sedam dana na teritoriji Hrvatske. Kako se vijest brzo proširila, migranti su pohrlili na hrvatsku granicu.

Kada je u pitanju MUP Republike Srpske, stav prema migrantima ostaje isti. 

Iz Policijske uprave Gradiška ističu da se nakon prijave ili evidentiranja boravka ilegalnih migranata na području koje pokriva ova Policijska uprava, njihovi službenici upućuju na teren i odvoze migrante u migrantske centre, bilo u Sarajevo ili Bihać.

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška, a koji se odnosi na teritoriju Gradiške i Srpca u ovom mjesecu evidentirano je blizu 500 ilegalnih migranata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije