BiH

Odluka o Danu RS nije vruća priča kao 2015.

Odluka o Danu RS nije vruća priča kao 2015.
Foto: N.N. | Odluka o Danu RS nije vruća priča kao 2015.

BANJALUKA - Za razliku od 2015. godine, kada je Ustavni sud BiH prvi put odlučio da proslava 9. januara nije u skladu s Ustavom BiH, ovoga puta takva odluka dočekana je poprilično ravnodušno i u narodu, ali i među političarima, koji su prethodnih godina bili najglasniji na ovim temama.

Analitičari ocjenjuju da je ravnodušnost posljedica toga što je ta tema već jednom proživljena, ali i toga što je apsolutno svima jasno da će se bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike taj praznik nastaviti slaviti.

"Priča je već proživljena u onom emocionalnom smislu i takva vrsta reakcije je potrošena. BiH se nalazi u procjepu, suočena je s masovnim odlaskom stanovništa s ovih prostora i taj odlazak je na određeni način reakcija na te vruće priče", rekla je Tanja Topić, politička analitičarka.

Podsjećanja radi, u novembru 2015. godine, nakon što je Ustavni sud BiH odlučio da je Zakon o praznicima, tačnije član koji govori o 9. januaru kao Danu Republike, neustavan, u BiH je sve bilo podređeno tome i danima se vodila polemika na tu temu. Ovoga puta osim nekoliko uopštenih rečenica i uobičajenih političkih reakcija nije bilo ništa, mada je već za danas zakazan sastanak kod Željke Cvijanović, predsjednice Republike Srpske, na kojem će biti predstavnici političkih partija iz Srpske.

Ono što je sigurno jeste da će Republika Srpska ispoštovati odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara na način da će Narodna skupština RS, kako su ranije rekli, dati legitiman i demokratski odgovor, ali po svemu sudeći to neće pratiti pompa kakva je bila ranije kada je prvi put 9. januar proglašen neustavnim.

"Narod se zasitio cijele te priče i stalne gužve koja se oko toga stvara. Ništa se tu ne može promijeniti, zna se da su stavovi po pitanju BiH podijeljeni i Ustavni sud BiH nije ni trebalo da odlučuje o tome. U ovom trenutku više su političari zainteresovani za takve teme neko građani, koji su zaokupljeni svakodnevnim problemima od posla, porodice i svega ostalog", rekao je sociolog Ivan Šijaković, naglašavajući da se strah u narodu često više vještački proizvodi.

Prema ocjeni mnogih, i sam Ustavni sud BiH svojim odlukama, ali i činjenicom da se odluke ne sprovode, doveo je do toga da u javnosti ne uživa neki veliki autoritet te da će se, ukoliko se ovako nastavi, sve manje pažnje pridavati njegovim odlukama.

Kada je u pitanju posljednja odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike, za razliku od prethodnog puta, i iz Federacije BiH sve je manje komentara na tu temu, a i oni koji su odlučili da je komentarišu bili su daleko blaži nego krajem 2015. godine.

Podsjećanja radi, Ustavni sud BiH u petak je odlučio da je član Zakona o Danu Republike Srpske koji govori o 9. januaru neustavan, a to je drugi put da odlučuje o 9. januaru. Prvi put o neustavnosti 9. januara odlučio je krajem novembra 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije