BiH

Odluke Ustavnog suda prijete stabilnosti BiH

Odluke Ustavnog suda prijete stabilnosti BiH
Foto: Arhiva N.N | Odluke Ustavnog suda prijete stabilnosti BiH

BANJALUKA - Odlukom u predmetu "Han Pijesak" nastavljen je politički napad Bošnjaka na dejtonsku strukturu i Ustav BiH sa ciljem centralizovanja vlasti podrivanjem RS i nastojanjima da joj se oduzme teritorija, navedeno je u odgovoru Vlade RS nakon odluke Ustavnog suda BiH da odbije apelaciju RS.

"Ovi politički akti prijete stabilnosti i budućnosti BiH, jer Bošnjaci već godinama koriste Ustavni sud kao politički instrument s ciljem delegitimizacije RS i restrukturiranja ustavnog okvira i nadležnosti koje su uspostavljene Dejtonskim sporazumom", naveli su u Vladi RS.

Dodaju i da odluka predstavlja neracionalnu i otvorenu zloupotrebu ograničenih resursa za dodatno povećanje oružanih snaga na račun građana, te da je ona suprotna Sporazumu o sukcesiji iz 2001. godine.

Vršilac dužnosti pravobranioca BiH Mlađen Mandić rekao je da Pravobranilaštvo BiH još nije dobilo odluku suda i da će tek po njenom stupanju na snagu preduzeti korake. Istakao je da treba razlikovati teritoriju države ili entiteta od vlasništva, pojašnjavajući da je teritorija različita pravna kategorija od vlasništva.

Marko Pavić, predsjednik DNS-a, izjavio je da je odluka suda presedan jer je Ustavom zagarantovano da samo RS može odlučivati o svojoj imovini.

"Niko, pa ni Ustavni sud BiH ne može razvlastiti RS od njene imovine", istakao je Pavić. Iz SP-a traže jedinstvo svih partija iz RS.

"Takav oblik jedinstva potrebno je manifestovati sastankom koji bi bio organizovan kod predsjednika RS i na kojem bi bio dat jedinstven odgovor RS i svih njenih aktera na otimačinu imovine koja pripada RS", navode u SP-u.

S druge, pak, strane, u FBiH izražavaju zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda BiH. Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, smatra da je, imajući u vidu da su odluke sudova konačne i obavezujuće, sprovođenje ove odluke bezuslovno, bez obzira na, kako je naveo, pravno neutemeljena i politikantska reagovanja koja dominantno dolaze od zvaničnika RS. Prema njegovom mišljenju, ova odluka predstavljaće važan korak ka kredibilnoj realizaciji uslova iz Talina i konačnoj aktivaciji Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u, kao sinonimu savremenih standarda, političke stabilnosti i ekonomskog prosperiteta. U Geodetskoj upravi RS su ponovili da nema uslova za sprovođenje presude.

"Postupajući u prvostepenom i drugostepenom upravnom postupku, u zakonu predviđenim rokovima, utvrđeno je da postoje određene manjkavosti u presudi, te da navedena presuda nije sprovodiva u evidencijama o nepokretnostima koje vodi Uprava, odnosno Područna jedinica Han Pijesak", naveli su oni.

Dodik: RS preko ove otimačine neće preći

U BiH je na djelu otimanje teritorije i imovine RS i nastavak zloupotrebe pravosudnog sistema, zbog čega RS mora zaštititi svoja prava i interese, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS. 

"Ovo je dio kontinuiteta udara na RS, koju hoće da razvlaste od njene teritorije i imovine i u tom pogledu vidljiva je nit nastavka zloupotrebe pravosudnog sistema", rekao je Dodik, uz napomenu da se sve više razmišlja o tome da se narod na referendumu izjasni o članstvu u NATO-u.  Ocijenio je da se NATO odnosom prema ovoj odluci svrstao na jednu stranu, a ta strana nije RS, koja nema nikakvu obavezu da prati NATO u tom pogledu.

"Preko ovoga se sigurno neće preći, ovo je otimačina i razbojništvo najvećeg nivoa, ignorisanje međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma", upozorio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije