BiH

Odobrena 74 zahtjeva za liječenje djece u inostranstvu

Odobrena 74 zahtjeva za liječenje djece u inostranstvu
Foto: Ilustracija | Odobrena 74 zahtjeva za liječenje djece u inostranstvu

BANJALUKA - Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu u prošloj godini je odobrio 74 zahtjeva za liječenje 64 djece za šta je uplatio 1.541.972 KM, navodi se u izvještaju o radu i izvršenju finansijskog plana Fonda za 2018. koji je danas u Banjaluci usvojila Vlada Republike Srpske.

Za nekoliko djece liječenje je produžavano nekoliko puta, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Djeca su upućivana u zdravstvene ustanove u Njemačkoj, Španiji, Austriji, Italiji, Švajcarskoj, Belgiji, Rusiji, Sloveniji i Turskoj.

Najveći broj zahtjeva odnosio se na genetska ispitivanja, dok su na liječenje djeca upućivana zbog tumora, leukemije, teških ortopedskih anomalija, bolesti oka i drugih oboljenja.

Najveći iznos, oko 240.000 evra, Fond solidarnosti je odobrio za transplantaciju koštane srži u Njemačkoj.

Komisija za dodjelu sredstava do sada se sastala 24 puta i na sjednicama je odlučivala o pristiglim zahjtevima za liječenje djece u inostranstvu.

Na kraju prošle godine u proceduri je bilo 12 zahtjeva za odobravanje sredstava za dijagnostiku i liječenje u inostranstvu. Zahtjevi se rješavaju u zakonom predviđenom roku, s tim da ukoliko je riječ o hitnim liječenjima, procedura bude okončana i u znatno kraćem roku, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je na računima Fonda solidarnosti na kraju prošle godine bilo 6.018.220 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije