BiH

Oglasila se Ambasada Kine o zloupotrebama s doniranom poljoprivrednom opremom

Oglasila se Ambasada Kine o zloupotrebama s doniranom poljoprivrednom opremom
Foto: Vlada FBiH / Ilustracija | Oglasila se Ambasada Kine o zloupotrebama s doniranom poljoprivrednom opremom

Ambasada Kine u BiH oglasila se u vezi sa zloupotrebama s traktorima i ostalom poljoprivrednom mehanizacijom, koja je 2014. godine bila donacija Kine nakon ogromnih poplava u BiH.

"Naša ambasada je nedavno dobila informacije iz medija u Bosni i Hercegovini da je došlo do zloputreba kod dodjele traktora, motokultivatora i druge poljoprivredne opreme. U vezi s problemima zloupotrebe, o kojima izvještavaju mediji, nadamo se da će nadležne institucije utvrditi istinu što je prije moguće, te vjerujemo da imaju sposobnost rješavanja ovih pitanja", navela je Ambasada Kine u odgovoru na upit portala "Klix.ba".

Dodali su da Kina i Bosna i Hercegovina imaju tradicionalno prijateljske odnose i te da su se bilateralni stalno razvijali.

"Kroz ovaj period, na zahtjev Bosne i Hercegovine, kineska vlada pružila je određenu pomoć, uključujući i doniranjem traktora, motokultivatora i druge opreme poljoprivredne mehanizacije. Kao pomoć, nadamo se da je oprema predata ljudima kojima je bila potrebna i da je odigrala aktivnu ulogu kako bi im pomogla da što prije poboljšaju svoju proizvodnju", naveli su u ambasadi.

Podsjetimo, u okviru operativne akcije "Farmer" u proteklim danima uhapšeno je ukupno devet osoba koje se sumnjiče da su u periodu od 2014. do polovine 2015. godine, u svojstvu članova Komisije za dodjelu poljoprivredne mehanizacije u ime Vlade FBiH i drugih njima bliskih osoba, izvršili nezakonitu i nenamjensku podjelu i prodaju poljoprivredne opreme i mehanizacije koju je donirala NR Kina Bosni i Hercegovini u vrijednosti većoj od 1.000.000 KM, a koja je bila namijenjena za korisnike iz FBiH, pogođene poplavama, na način da su istu za gotov novac prodavali direktno korisnicima ili putem posrednika po znatno nižim tržišnim cijenama, a sve u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi.

Među uhapšenim osobama su i Ivica Mladina, savjetnik bivšeg premijera FBiH Nermina Nikšića, te bivši zamjenik predsjednika Vlade FBiH Desnica Radivojević, koji je danas predat Tužilaštvu Kantona Sarajevo na dalje postupanje.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije