BiH

Okolić: Još nisu definisane lokacije na kojima će biti šatori

Okolić: Još nisu definisane lokacije na kojima će biti šatori
Foto: N.N. | Okolić: Još nisu definisane lokacije na kojima će biti postavljeni šatori

SARAJEVO - Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić rekao je Srni da je Ministarstvo odbrane već preduzelo mjere da promptno reaguje u novonastaloj situaciji pandemije virusa korona.

Okolić kaže da je Ministarstvo odbrane BiH u punoj spremnosti od prije nekoliko dana kada je riječ o pandemiji virusa korona i da se preduzimaju mjere i nakon sinoćnje sjednice Predsjedništva i današnje sjednice Savjeta ministara.

"Te mjere se odnose na ispunjavanje zahtjeva nadležnih institucija prema Ministarstvu odbrane BiH i odobrenja Predsjedništva BiH da se mogu angažovati materijalno-tehnička sredstva i prateći resursi Oružanih snaga BiH za potrebe sprečavanja širenja virusa korona", rekao je Okolić.

On je dodao da još nisu definisane lokacije na kojima će biti postavljeni šatori u kojima bi bili smješteni ljudi koji dolaze u BiH iz drugih zemalja.

"Još nismo dobili ni zahtjev, a očekujemo da će on večeras ili eventualno sutra biti upućen u Ministarstvo odbrane BiH", kaže Okolić.

On je dodao da će konkretne lokacije određivati nadležne institucije koje se budu time bavile.

"Ministarstvo će ispuniti svoje obaveze, a to je da se na traženim lokacijama postave šatori Oružanih snaga sa pratećim personalom i obezbjeđenjem. Na kojim će to lokacijama biti, da li na jednoj ili više, a pretpostavljam da će ih biti više, o tome možemo govoriti kada dobijemo određene zahtjeve", precizirao je Okolić.

On je izrazio nadu da će Ministarstvo odbrane imati dovoljno kapaciteta i materijalno-tehničkih sredstava da odgovori novonastaloj situaciji kada je riječ o pandemiji virusa korona.

"Međutim, nikada se to sa sigurnošću ne smije reći i sve zavisi od razvoja pandemije", istakao je Okolić.

On je pojasnio da Ministarstvo odbrane čeka zahtjeve koji će se upućivati preko Koordinacionog tijela BiH koji je danas formirao Savjet ministara i da će sa tim zahtjevima ići ka Predsjedništvu koje je već dalo generalnu odluku da ovo ministarstvo može i da je u obavezi da pruži svaku pomoć u interesu suzbijanja virusa korona.

"Ovo ne znači da i entitetske nadležne institucije ne mogu da upućuju zahtjeve Ministarstvu odbrane BiH. Ukoliko bude više zahtjeva po istim pitanjima, Koordinacioni tim će odlučivati i koordinisati te zahtjeve", zaključio je Okolić.

Savjet ministara donio je danas odluku o proglašenju stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, potvrdio je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

On je istakao da se BiH nalazi na samom početku borbe protiv virusa korona i da još nije u ozbiljnim problemima, te pozvao sve građane da se ponašaju u skladu sa preporukama.

"Najveći izazov biće šatorski karantini koje ćemo raditi sa Oružanim snagama BiH, kao i izmjena zakona o javnim nabavkama, što je traženo iz Federacije BiH. O tome ćemo se tek izjašnjavati", rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare u Sarajevu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije