BiH

Okupljanje kod Budimira: Pomak im i to što je sastanak održan

Okupljanje kod Budimira: Pomak im i to što je sastanak održan
Okupljanje kod Budimira: Pomak im i to što je sastanak održan

SARAJEVO - Mada nisu doneseni konkretni zaključci, učesnici današnjeg sastanka predstavnika pet stranaka i predsjednika FBiH Živka Budimira ocijenili su da je napravljen pomak u rješavanju krize u FBiH samim tim što je sastanak održan.

Sastanak je organizovao Budimir, a prisustvovali su predstavnici SBB-a i SDP-a, koji sa HDZ BiH i HDZ 1990 čine novu parlamentarnu većinu, te predstavnici SDA, HSP-a i Radom za boljitak, koje većina želi "izbaciti" iz izvršne vlasti. Nisu, kako je i bilo najavljeno, došli predstavnici HDZ BiH i HDZ 1990.

Dok ekonomski i politički analitičari ističu da se zbog preslagivanja vlasti i začaranog kruga u kojem niko ne odstupa od pozicija očekuju pogoršanje ekonomske situacije, još manje radnih mjesta i lošiji život i da je u pitanju zapravo borba za moć i ovladavanje resursima, akteri sastanka su se složili samo da razgovore treba vratiti u institucije.

"Nije bilo konkretnih zaključaka. Nije ni bila namjera imati konkretne zaključke. Već je pokazatelj da smo na tragu rješenja i to što možemo sjesti i otvoreno razgovarati", kazao je Budimir ocijenivši da je sastanak bio uspješan i da je to, prema stavovima još nekih učesnika, pomak u odnosu na dosadašnje stanje jer je "potrebno razgovarati, posebno sa onim koji nemaju isto mišljenje".

Prisustvovali su predstavnici SBB-a i SDP-a, SDA, HSP-a i Radom za boljitak

Budimir, inače potpredsjednik HSP-a, najavio je da će vjerovatno krajem iduće sedmice biti sazvan sastanak sa liderima stranaka koji na jučerašnji, kako je kazao, nisu stigli zbog kratkog vremena u kojem je sazvan.

"Biće pozvano vodstvo oba doma Parlamenta FBiH da bismo ovu aktivnost osnažili i stvorili preduvjete za razrješenje situacije", rekao je Budimir.

Svetozar Pudarić, predsjednik Glavnog odbora SDP-a i potpredsjednik FBiH, ponovio je stav stranke da Vlada FBiH nije sposobna izvršavati politike koje utvrđuje većina u Parlamentu pa je stoga potrebno imati Vladu koja će odražavati sastav parlamentarne većine.

Fehim Škaljić, predsjednik Glavnog odbora SBB-a i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, rekao je da, ako ovaj proces ne bude uskoro "imao svoju viziju", SBB će razmotriti da se povuče potpuno u opoziciono djelovanje.

Škaljić je kazao da je smisao današnjeg sastanka i dogovaranja rezultat položaja predsjednika FBiH, koji potvrđuje prijedlog sastava nove vlade.

Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA, ustvrdio je da je SDA za državu vladavine prava i da će koristiti te mehanizme, na šta je skrenuo pažnju na sastanku.

Mladen Ivanković Lijanović, predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak i jedini lider koji se odazvao sastanku, naglasio je da treba da se obavi procedura po Ustavu i zakonu, ali da nema razloga da sadašnja vlada i Parlament ne rade svoj posao.

Nedolazak predstavnika HDZ BiH i HDZ 1990 ocijenio je kao dokaz njihove brige za građane. U ime HSP-a sastanku je prisustvovao Stanko Primorac, potpredsjednik te stranke.

Lista sudija u završnoj fazi

Još nije poznato kada će tačno lista sudija Ustavnog suda FBiH biti upućena u Dom naroda Parlamenta FBiH na potvrdu.

"Ovo je u završnoj fazi. Brzo će biti konačna lista", rekao je predsjednik FBiH Živko Budimir. Na insistiranje medija da kaže ko je na listi koju su usaglašavali on i dva potpredsjednika FBiH, Budimir je konačno odgovorio da su "najuža opcija" Šahbaz Džihanović, Mladen Srdić i Dragica Dragičević.

Fehim Škaljić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, juče je podsjetio da su oba doma izglasala nepovjerenje Vladi, te da je na Domu naroda povučeno pitanje vitalnog nacionalnog interesa, zbog čega će odluka Parlamenta biti provjerena kod Ustavnog suda. Ustavni sud ne može odlučiti bez imenovanja sudija koji bi popunili Vijeće za vitalni nacionalni interes.

Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA, kazao je da ne žele prejudicirati hoće li SDA povući pitanje vitalnog nacionalnog interesa kod izbora sudija.

Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH, izjavio je da očekuje od svih političkih aktera, bez izuzetaka, da odmah omoguće imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH, te da se uzdrže od bilo kakvih opstrukcija njihovog imenovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije