BiH

Okupljeni na protestu zbog Osmice: Hapšenje predstava za javnost

Okupljeni na protestu zbog Osmice: Hapšenje predstava za javnost
Foto: Nedžad Uglješa | Okupljeni na protestu zbog Osmice: Hapšenje predstava za javnost

SARAJEVO - Ispred Tužilaštva Bosne i Hercegovine u Sarajevu se okupila grupa građana kako bi poslali podršku direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije Osmanu Mehmedagiću Osmicu koji je juče uhapšen.

Grupa građana stoji na parkingu ispred zgrade Tužilaštva i Suda BiH, a sa sobom pojedini nose i transparente.

Okupljeni skandiraju i traže ostavku Gordane Tadić, glavne tužiteljke Tužilaštva BiH. Skandiranje riječi "Ostavka" je upućeno upravo njoj i postupajućem tužiocu u istrazi koja se vodi protiv Mehmedagića Olegu Čavci. Okupljeni zvižde i aplaudiraju kako bi napravili buku.

Na protestima ispred Suda BiH i Tužilaštva se okupilo više od stotinu osoba, neki od njih nose i transparente "Izdaja se ne oprašta" i "Nije vam ovo 1983. godina", a uzvikuju i "Puštanje Osmana danas momentalno", prenose federalni mediji.

Otprilike stotinu okupljenih su mirno došli ovdje, šetaju i razgovaraju. Među njima nalazi se i Fikret Prevljak, bivši čelnik SDA Ilidža i kandidat za načelnika te opštine, javlja Klix.ba.

Novinarima se obratio Salko Zildžić, kadar SDA iz Tuzle koji je rekao da je hapšenje Mehmedagića "predstava za javnost". Ističe da su mnoge afere zataškane, a da je u posljednjih nekoliko godina primjetan namjerni udar na Mehmedagića.

"Ovo nema veze sa SDA, ovo je naš lični odgovor na nenormalno dešavanje", rekao je Zildžić.

Protest je organizovala neformalna grupa građana koja je u međuvremenu poslala saopštenje za medije, a u kojem navode da su procesi protiv Mehmedagića bespotrebno trošenje resursa i da su politički obojeni.

U saopštenju su uputili kritike na rad glavne tužiteljke Gordane Tadić, napisaviši da Čavka i Tadić imaju politički interes, te da je mandat Tadićeve obilježilo nekažanjavanje ranih zločina.

"I navodni falsifikati univerzitetskih diploma mohu se posmatrati samo kao posljednji pokušaji da se Mehmedagić ukloni, a kako bi njegvo mjesto zauzeli kadrovi lojalni RS. Već je za to spreman Trifko Buha", saopštila je neformalna grupa građana koja je dala podršku Mehmedagiću.

Pripadnici MUP-a KS juče uhapsili Osmana Mehmedagića zbog sumnje da je počinio krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, falsifikovanje sprave i pranje novca. Policija još jednom provjerava navode o tome da je Mehmedagić falsifikovao diplomu kojom je i konkurisao za poziciju direktora OBA-u BiH, međutim sumnjiv im je i način na koji je on kupio dva stambena objekta u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije