BiH

Ombudsmanima pune ruke posla: Zatrpani žalbama na pravosuđe

Ombudsmanima pune ruke posla: Zatrpani žalbama na pravosuđe
Foto: Arhiva | Ombudsmanima pune ruke posla: Zatrpani žalbama na pravosuđe

BANJALUKA, SARAJEVO - Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH zaprimila je prošle godine 427 predmeta koji se odnose na rad pravosuđa.

U pitanju je, kako su naveli ombudsmani, povećanje broja žalbi od 16 odsto u odnosu na godinu ranije.

Najveći broj žalbi u oblasti pravosuđa, koji im je stigao prošle godine, odnosio se na rad nekolicine sudova.

Čak 50 žalbi odnosi se na Opštinski sud Livno, a 28 na Opštinski sud Sarajevo te 27 na Osnovni sud Banjaluka.

Za Kantonalni sud Livno zaprimljena su 22 predmeta, za Kantonalni sud Sarajevo 20, za Opštinski sud Tuzla 16, Okružni sud Banjaluka 16, Opštinski sud Mostar 10 i Opštinski sud Doboj osam.

"Ovi statistički podaci su indikator da bi nadležni organi, prije svega Ministarstvo pravde Republike Srpske, Federalno ministarstvo pravde i Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH, trebalo da razmotre mogućnost uvođenja dodatnih mjera s ciljem povećanja efikasnosti ovih sudova", ocijenjeno je iz Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH.

Kada je riječ o dužini trajanja sudskih postupaka, sudovi su se, poslije intervencije ombudsmana, različito izjašnjavali.

Tako bi neki sudovi dostavili izjašnjenja u kojima se navode razlozi kašnjenja u postupanju koji se najčešće vežu za veliki broj predmeta na kojima rade.

Neki sudovi su se izjašnjavali i da predmete rješavaju po planu rješavanja, ali ne navedu kada se može očekivati da će konkretni predmet biti riješen.

"Najveći problem predstavlja dužina sudskog postupka, u odnosu na predmete s oznakom hitnosti, kao što su radni sporovi, konfliktni razvodi ili povjeravanje djeteta na staranje nakon razvoda braka, iako se ovi predmeti prema Porodičnom zakonu FBiH smatraju hitnim", ističu iz Institucije ombudsmana za ljudska prava.

Recimo, kada je u pitanju Opštinski sud u Lukavcu, ombudsmani navode da ovaj sud ima sistemski problem i da svaki novozaprimljeni predmet automatski dolazi u situaciju da neće biti uzet u rad odmah i da će se postaviti pitanje kršenja prava na pravično suđenje zbog dužine trajanja postupka.

Ombudsmani su, dodaje se u jednom od primjera, postupali i po žalbi u kojoj je kao odgovorna strana označen Kantonalni sud u Tuzli, koji je odlučivao po žalbi u vezi s isplatom novčanog potraživanja iz radnog odnosa.

"Kantonalni sud u Tuzli dostavio je odgovor Instituciji ombudsmana da ne može precizirati kada će taj predmet biti stavljen u rad, zbog čega su ombudsmani BiH nekoliko puta ponovo tražili dostavljanje informacije o stanju spisa te u konačnici dobili odgovor da je taj predmet završen donošenjem presude. Dakle, iz konkretnog predmeta može se zaključiti da je radni spor za koji se smatra da je hitne prirode uz uključivanje ombudsmana BiH trajao pet godina", ističu ombudsmani.

Omer Abdagić, član Upravnog odbora Advokatske komore FBiH, ističe da on i sve njegove kolege imaju probleme zbog presporog rada sudova.

"Ne samo ja, nego svi advokati imaju problema zbog toga što sudovi kasne sa rješavanjem predmeta, sa izradama odluka i tako dalje. Reforma pravosuđa nije uspjela ni u jednom segmentu. Klijenti vrše sve veći pritisak na advokate misleći da oni mogu nešto učiniti kod sudova da se tako nešto ubrza i poboljša. Međutim, mi advokati smo nemoćni", rekao je Abdagić za "Nezavisne novine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije