BiH

Opozicija Dodiku rekla NE, on im poručio da su gubitnici

Opozicija Dodiku rekla NE, on im poručio da su gubitnici
Foto: N.N. | Opozicija Dodiku rekla NE, on im poručio da su gubitnici

BANJALUKA - Iako novoizabrani predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik još zvanično nije ni uputio poziv za zajednički sastanak sa svim parlamentarnim strankama u Narodnoj skupštini RS u vezi s formiranjem tzv. široke koalicije, iz opozicije je već stigao odgovor da im ne pada na pamet da budu dio, kako kažu, te manipulacije.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, na konstitutivnoj sjednici republičkog parlamenta zakazanoj za 15. novembar položiće zakletvu i zvanično stupiti na dužnost predsjednika Republike Srpske. S njim isto će učiniti i 83 novoizabrana narodna poslanika u 11. sazivu, a nakon toga počinje igra koalicionih dogovora i pregovora.

U njih Dodik želi uključiti sve stranke u NSRS koje, kako je naveo, to budu htjele, a velika koalicija imala bi za cilj osiguranje dvotrećinske većine u parlamentu, a između ostalog i zaštitu uloge srpskog člana Predsjedništva BiH.

"Naš cilj je brzo formiranje stabilne vlasti kako bismo nastavili da radimo na prioritetnim ekonomskim pitanjima koja nas opterećuju i koja zahtijevaju adekvatan odgovor institucija RS. Očekujemo da se okupimo oko Republike Srpske i time pokažemo njenu snagu i da zajedno radimo na očuvanju nacionalnih interesa i stvaranju boljih uslova za život našeg naroda", istakao je Dodik.

Dok stranke okupljene oko vladajuće većine u Srpskoj ne dovode u pitanje ništa što predloži lider SNSD-a, opozicija je, bar zasad, čvrstog stava da sa vladajućima nema nikakvog razgovora.

Milan Miličević, v.d. predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS), poručio je da, dok je on na čelu SDS-a, svaki potez stranke će biti samo u interesu zaštite naroda i institucija Republike Srpske, a taj interes, kako kaže, nije tzv. široka koalicija.

"Tražićemo to od svakog ko zastupa Srpsku demokratsku stranku, bićemo jedinstveni sa svakim ko stane pored nas u toj odbrani, ali nikada nećemo biti dio neke manipulacije tzv. široke koalicije kako bismo obezbijedili dvotrećinsku većinu pojedincu ili grupi za odbranu vlastitih ili partijskih interesa, a pod izgovorom srpskog jedinstva. To od nas neka niko ne očekuje", naveo je Miličević, koji će, podsjetimo, biti prvi čovjek SDS-a do izbora novog stranačkog rukovodstva.

On je dodao da nijedna odluka SDS-a neće biti donesena u interesu onih koji zloupotrebljavaju institucije Republike Srpske i to isključivo za vlastite ciljeve, te da se o tome nikada i ni s kim neće dogovarati.

Oštru poruku uputio je i lider Liste za pravdu i red  Nebojša Vukanović.

"Nikad na sastanak sa uzurpatorima režima. S njim se nema šta razgovarati ni pregovarati. Prije bismo išli u koncentracioni logor nego u koncentracionu vladu, ili došli na razgovor s onima koji ostaju na vlasti zahvaljujući veleizdaji i krađi glasova, te prodaji države strancima", rekao je Vukanović za "Nezavisne novine" i dodao da o ovom pitanju ne može biti nikakve rasprave.

"Nismo dobili do sada nikakav zvaničan poziv, niti treba da nam ga šalju", poručuje Vukanović.

Poziv bi, po svemu sudeći, bio uzaludan i kada je u pitanju PDP. Branislav Borenović, predsjednik ove stranke, za "Nezavisne" podsjeća da PDP prvenstveno ne prihvata izborne rezultate za predsjednika Republike Srpske, te da, u skladu s tim, nemaju o čemu da razgovaraju sa Dodikom.

"Što se tiče PDP-a, nema razgovora s takvim ljudima i nema nikakvih sastanaka, jer oni sve rade na manipulacijama i prevarama", naveo je Borenović.

Nije se dugo čekalo na odgovor Milorada Dodika. On je poručio da je SDS gubitnička politička partija.

"SDS je gubitnička, potpuno srozana politička partija koja sada pokušava da se stranačkim promjenama politički uzdigne, ali će ostati marginalna. Jedina velika politika danas je ovdje Republika Srpska. Dolazi teško vrijeme u kojem imate dva člana Predsjedništva koji će gomilati nove zahtjeve i odluke i ukoliko Narodna skupština ne bude ta koja će to sprečavati, onda Republika Srpska gubi. Ako oni hoće da budu dio tog gubitka, neka budu", istakao je Dodik, te dodao da SDS niko nije zvao niti molio da bude dio šire koalicije.

"Ovdje je riječ jesi li Srbin ili nisi, ako nisi - onda si izdajnik", ocijenio je Dodik.

Na ove poruke osvrnula se i Željka Cvijanović, potpredsjednica SNSD-a, koja je istakla da odgovor iz SDS-a nije iznenađenje, te da svaka politička partija ima pravo na svoj stav, te da svako nosi odgovornost za svoje odluke.

"Mi godinama nudimo i pobjeđujemo, a opozicija godinama odbija i gubi na izborima. Narod očekuje jedinstvo po nacionalnim pitanjima", naglasila je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije