BiH

Opozicija RS: Nastavićemo proteste, naši zahtjevi će se povećati

Opozicija RS: Nastavićemo proteste, naši zahtjevi će se povećati
Foto: Nedžad Uglješa | Opozicija RS: Nastavićemo proteste, naši zahtjevi će se povećati
Mirsada Lingo Demirović

ISTOČNO SARAJEVO - Mirko Šarović, lider SDS-a, kazao je danas nakon sastanka opozicije u Istočnom Sarajevu da su lideri opozicije razgovarali o trenutnoj situaciji, te usaglasili stavove.

"Na dnevnom redu bilo je pitanje realizacije, odnosno nerealizacije zahtjeva sa protesta opozicije u Banjaluci. Druga tema bila je namjera Milorada Dodika koji najavljuje vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj, te o izborima u Prijedoru", kazao je Šarović, koji je dao nekoliko uvodnih napomena.

Istakao je da je današnji zaključak da se nastave aktivnosti i pripreme koje se tiču protesta i aktivnosti poslije protesta, jer vlast u Republici Srpskoj nije ispunila nijedan od zahtjeva, poput ostavki, procesuiranja te nabavke medicinske opreme.

"Nije uspunjen ni osnovni zahtjev u vezi sa sprečavanjem signala BN televiziji i svim ostalim privatnim televizijama. U ponedjeljak ćemo u Banjaluci imati širi sastanak i dogovorili smo da ćemo nastaviti proteste i naši zahtjevi će se povećati", kazao je Šarović, te dodao da će konkretne akcije saopštiti u ponedjeljak.

Dodao je da je razgovarano o inicijativama Dodika u vezi s nadležnostima Tužilaštva, OBA, SIPA, te da se snažno suprotstavljaju svakoj aktivnosti bilo koga u zemlji, pa i Dodika, ko svojim inicijativama dovodi u opasnost mir i stabilnost i proizvodi haos i krizu koja je sada postigla vrhunac.

"Nemamo ništa protiv vraćanja nadležnosti onoga što je bilo u Republici Sroskoj, ali one moraju da budu legitimne i s onima s kojima su te nadležnosti donesene. Odluke koje prizivaju rat su  neprihvatljive", rekao je Šarović.

Ističe da  Dejtonski mirovni sporazum nema alternativu, a izjava Aleksandra Vučića je takva da Dodik trerba da se zabrine.

"Vučić je rekao da je neprihvatljiva bilo kakva jednostrana odluka koja bi dovela u pitanje mir i bezbjednost u cijeloj BiH i regiji. Mislim da aktuelna vlast, umjesto da se bavi životnim temama i rješava pitanje kriminala i korupcije i jača zdravstveni sektor, pribjegava nekim drugi temama koje u BiH mogu izazvati situaciju koja je neprihvatljiva", kazao je Šarović.

Branislav Borenović, lider PDP-a, rekao je da nema odustajanja i da treba na odgovrnost pozvati sve one koji su ugrožavali zdravlje građana RS.

"To je naš ključni zahtjev, a nećemo odustati ni od traženja da se digitalni signal da i drugima, a ne samo povlaštenima. Cilj nam je zaštititi Republiku Srpsku, ne pristajemo ni na kakvo hazarderstvo. SNSD nije dobio nikakvu podršku u onime što radi. Građani su uznemireni, a svakodnevno nam se javljaju, pa čak i iz SNSD-a, jer su zabrinuti", kazao je Borenović.

Dodaje da su veoma važne poruke koje dolaze iz regiona, posebno Aleksandra Vučića, koji kaže da poštuje integritet BiH i RS, i da se o promjenama mogu zajedno dogovarati Srbi, Bošnjaci i Hrvati.

Tvrdi da su za to krivi i koalicioni partneri Dodika, jer ne žele da se bave važnim stvarima.

Što se tiče Prijedora, dogovoreno je da se napravi jedna velika koalicija stranaka opozicije koji će se okupiti oko jednog kandidata.

"To će biti najbolji odgovor građana Prijedora, ali i građana RS kakvu vlast očekuju. Vjerujem da ćemo već u ponedjeljak doći do jedinstvenog kandidata, oko osobe koju ćemo podržati i pokazati odgovornost", kazao je Borenović.

Nenad Nešić, lider DNS-a, kazao je da je zadovoljan što su danas dogovorili da zajedno nastupe u Prijedoru i da je to veliki korak.

"Drago mi je što smo danas rekli da smo svi jedinstveni što se tiče Republike Srposke i da smo svi jedinstveni u vezi s jačanjem Republike Srpske, mi se više nećemo voditi Dodikom i interesima SNSD-a,  nego interesima RS. Želim poslati jasnu poruku građanima BiH i RS - rata neće biti, nemojte se bojati, neće ga biti jer mi to ne želimo, a ni međunarodna zajednica", rekao je Nešić, dodavši da će opozicija biti stub odbrane Republike Srpske.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije