BiH

Opozicija bojkotuje poziv Stevandića

Opozicija bojkotuje poziv Stevandića
Foto: N.N. | Opozicija bojkotuje današnji sastanak koji je sazvao Stevandić

BANJALUKA - Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske pozvao je predsjednike parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske i stranaka koje imaju odbornike u skupštinama gradova na sastanak u vezi sa Izbornim zakonom i dogovorom o nastupu na predstojećim lokalnim izborima.

Sastanak bi se trebao održati danas u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske, ali još ranije, predstavnici opozicionih partija rekli su da se neće odazvati pozivu Stevandića.

Milan Miličević, predsjednik SDS-a u svom pismu Stevandiću napisao je da је sazivanje sastanka samo traženje alibija jer će se vlast prijaviti za učestvovanje na izborima koje je raspisao CIK.

"Vjerujem da vam je poznato da je ministar finansija i trezora BiH Srđan Amdžić donio instrukciju o privremenom finansiranju institucija BiH u drugom kvartalu i njom odobrio Centralnoj izbornoj komisiji sredstva za provođenje lokalnih izbora u skladu sa izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH koje je nametuno Kristijan Šmit", napisao je Miličević podsjećajući Stevandića da je Željka Cvijanović, potpredsjednik SNSD-a 10. maja izjavila da će se SNSD prijaviti na izbore koje je raspisala Centralna izborna komisija BiH.

Podsjećanja radi, nakon što je Šmit kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH, predstavnici vlasti u Republici Srpskoj isticali su da će Srpska provesti lokalne izbore po svom Izbornom zakonu. Kasnije Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Izborni zakon Republike Srpske ali on nije stupio na snagu, zbog čega vlast tvrdi da Srpska iz tog razloga ne može da sprovede izbore. S druge strane u opoziciji u Republici Srpskoj kažu da nikada nije postojala iskrena volja da se izbori održe po pravilima Republike Srpske te da se na kraju vlast povukla i da će prijavom na izborima koje je raspisao CIK po "Šmitovom zakonu"  praktično priznati Kristijana Šmita kao visokog predstavnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije