BiH

Opozicija tvrdi da nisu pričali o imenima kandidata za izbore

Opozicija tvrdi da nisu pričali o imenima kandidata za izbore
Foto: Facebook/SDS | Opozicija tvrdi da nisu pričali o imenima kandidata za izbore

ISTOČNO SARAJEVO – Opozicija Republike Srpske dogovorila je zajednički nastup na Opštim izborima 2022. godine i u narednim mjesecima radiće na dokumentu iza kojeg će stati svi, a koji će sadržavati viziju budućnosti Republike Srpske.

Mirko Šarović, Branislav Borenović, Nenad Nešić lideri SDS-a, PDP-a i DNS-a te Nebojša Vukanović, poslanik u NSRS su, nakon današnjeg sastanka na Jahorini, istakli da nije bilo govora o imenima za pojedinačne funkcije i da je ta tema ostavljena za kasnije jer je procjenjeno da danas nije vrijeme za kandidature. Istakli su da će sasvim sigurno kandidati za predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH biti oni koji imaju najviše šanse za pobjedu.

"Iskoristićemo vrijeme za izradu temeljnog dokumenta i vjerujemo da ćemo prve principe zajedničkog nastupa i naše vizije RS iznijećemo na sljedećem sastanku", rekao je Šarović dodajući da je opozicija otvorena i za širi format odnosno za saradnju sa još nekim partijama koje nisu parlamentarne ali i onima koje su paralmentarne.

Dosta govora na sastanku opozicionih partija bilo je posvećeno i predstojećim izmjenama Izbornog zakona BiH i zaključeno je da do tih izmjena mora doći u ovoj godini jer ukoliko se dođe u izbornu 2022. od toga vjerovatno neće biti ništa.

Takođe, na sastanku je razgovarano i o ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i konstatovano je da je ona katastrofalna što govori i činjenica da je Republika Srpska na Londonskoj berzi zadužena za 600 miliona KM po kamatnoj stopi od 5,02 dosto što je, kako ističu, na nivou afričkih zemalja.

"Očigledno se tu radi o sumnjivom novcu koji treba legalizovati. Sumnjamo da se radi o novcu koji je otet od naroda Republike Srpske pa im to nije dovoljno i sada žele da zarade na sramno visokim kamatama", rekao je Borenović dodajući da će neko samo po osnovu kamata uzeti 150 miliona KM.

On je rekao da je najvažnije da opozicija ide zajedno na oktobarske izbore 2022. godine i sa zajedničkim kandidatima te da je sigurno da će se to desiti i o tome ne treba imati dilemo.

"Izaćemo sa najboljim ljidima koji će donijeti slobodu Republici Srpskoj", rekao je Borenović.

Na sastanku opozicionih lidera bilo je govora i o prijetnjama ratom koje dolaze iz Federacije BiH, a svi su osudili izjavu Bakira Izetbegovića, lidera SDA koji je rekao da ne može garantovati da neće biti rata te da neće dozvoliti "genocidašima" da zavladaju BiH.

"Rata u BiH neće biti ali pričati o daljem funkcionisanju BiH se mora i naša pozicija je vraćanje na Dejtonski sporazum", rekao je Nešić, pozivajući SNSD da izađe iz koalicije sa SDA.

Pojedini lideri istakli su da sumnjaju da je sva priča o non paperu, ratu i svemu ostalom dogovorena na relaciji SNSD-SDA te od mirnog razlaza neće biti ništa i da se radi samo o zamajavanju javnosti i skretanju pažnje sa životnih tema.

"Bakir skreće pažnju sa svoje supruge Sebije, a Dodik skreće pažnju sa kriminala, kraha zdravstvenog sistema i pljačke. Krajnje je vrijeme da sve ovo smeće iz 90-ih pometemo na smetljište istorije", rekao je Vukanović.

Kada je riječ o zaduživanju Republike Srpske na Londonskoj berzi, Vukanović je rekao da je sve odavno jasno i da je još ranije rekao imena i banaka i ljudi koji učestvuju u tome te da će uskoro objaviti ko je i koliko zaradio od svega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije