BiH

Opšta bolnica u Sanskom Mostu dovedena na ivicu egzistencije

Opšta bolnica u Sanskom Mostu dovedena na ivicu egzistencije
Foto: N.N. | Opšta bolnica u Sanskom Mostu dovedena na ivicu egzistencije

SANSKI MOST - Opća bolnica u Sanskom Mostu dovedena je na rub egzistencije i dalje ne može funkcionisati zbog maćehinskog odnosa Zavoda zdravstvenog osiguranja USK.

Ovo je istaknuto na sastanku koji su menadžment i radnici ove zdravstvene ustanove održali s premijerom USK Mustafom Ružnićem i predstavnicima Vlade Unsko-sanskog kantona.

Direktor bolnice Mustafa Avdagić još jednom je ponovio kako godišnji iznos koji dobijaju nije dovoljan za finansiranje svih njihovih potreba, zbog čega su prisiljeni da prave razne vrste ušteda, često i na sopstvenu štetu.

"Ovo je jedina zdravstvena ustanova u Federaciji BiH u kojoj zaposlenici punih 12 godina, koliko postojimo, ne dobijaju tople obroke i regrese. Pristali smo i na umanjene plate, samo da opstanemo. Godinama ukazujemo na ove probleme, ali bezuspješno, a sada je voda došla do grla", kazao je Avdagić. On je ponovio da je neprihvatljivo da su grantovi pojedinih domova zdravlja u ovome kantonu veći nego što je onaj koji dobija sanska bolnica, koja pruža sekundarne i tercijarne zdravstvene usluge. Da bi normalno funkcionisali, kako je istakao, na godišnjem nivou potrebno je još oko milion maraka.

Predstavnici Zavoda za zdravstveno osiguranje USK, koji su prisustvovali ovom sastanku, naveli su kako se novac zdravstvenim ustanovama raspodjeljuje na osnovu broja zdravstvenih osiguranika.

Jedan od osnovnih razloga loše finansijske situacije u ovoj bolnici je mali broj zdravstvenih osiguranika na području općina Sanski Most i Ključ, koje pokrivaja, koji iznosi nešto preko pedeset posto u odnosu na ukupan broj stanovništva u tim lokalnim zajednicama, što je najlošiji procenat u USK. U Zavodu ističu kako novac raspoređuju prema aktuelnim odredbama Zakona o zdravstvu USK i da, ukoliko se želi uvesti novi način finansiranja zdravstvenih ustanova, treba mijenjati zakon. Ministrica zdravstva u Vladi USK Nermina Ćemalović istakla je da će u narednom periodu sagledati sve zakonske mogućnosti kako bi se unaprijedio rad sanske bolnice, koja zapošljava 94 radnika.

"Sigurno je da ova ustanova treba građanima Sanskog Mosta i Ključa i pokušaćemo pronaći modus kako da riješimo njihove probleme", kazala je Ćemalovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije