SP Qatar 2022.

BiH

Predmet "Dobrovoljačka": Ganić i ostali stigli u Sud BiH

Predmet "Dobrovoljačka": Ganić i ostali stigli u Sud BiH
Foto: Nedžad Uglješa | Optuženi u predmetu "Dobrovoljačka" stigli u Sud BiH

SARAJEVO - Ejup Ganić, nekadašnji član Predsjedništva RBiH i još devet optuženih u predmetu "Dobrovoljačka" stigli su u Sud BiH, gdje će se danas izjašnjavati o krivici.

Osim Ganića, optužnica u slučaju "Dobrovoljačka" tereti i Zaima Backovića, Hamida Bahtu, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušinu, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žišku.

Sud BiH potvrdio je 12. maja optužnicu Tužilaštva BiH koja ih tereti da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu napali nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je ranije da se optužnica odnosi na događaje od 3. maja 1992. godine, a prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani.

Podsjetimo, "Nezavisne novine" su ranije objavile detalje iz optužnice, u kojoj je, između ostalog, navedeno da su pripadnici JNA koji nisu ubijeni tokom napada - razoružani, zarobljeni i mlaćeni kundakom puške, šakama, nogama, opasačem zamotanim oko ruke, i to po cijelom tijelu, a naročito po glavi, leđima i bubrezima. Kako se dodaje, izbijani su im zubi i padali su u nesvijest.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije