BiH

Optužnica protiv Kušića i Vukovića za zločin nad Bošnjacima

Optužnica protiv Kušića i Vukovića za zločin nad Bošnjacima
Foto: Ilustracija | Optužnica protiv Kušića i Vukovića za zločin nad Bošnjacima
N.N.

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH podiglo je optužnici protiv Jovana Kušića zvanog Joja (53) i Branislava Vukovića zvanog Bato (64) zbog zločina počinjenih nad civilima bošnjačke nacionalnosti u proljeće 1992. godine.

Optuženi se terete da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Pala i okoline, u svojstvu pripadnika Stanice javne bezbjednosti Pale, tokom maja i juna 1992. godine, lično i direktno učestvovali u nezakonitom zarobeljništvu, mučenju, zlostavljanju i premlaćivanju civila bošnjačke nacionalnosti koji su bili zarobljeni u fiskulturnoj sali Doma kulture u Palama.

"Od posljedica mučenja, zlostavljanja i premlaćivanja trojica zarobeljnika umrli su ubrzo od posljedica zlostavljanja, a više zarobljenika zadobilo je teške fizičke i psihičke povrede, zbog od kojih su se oporavljali duži vremenski period te i danas imaju ožiljke i posljedice", navodi se u optužnici.

Optuženi se terete za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem više od 20 svjedoka optužbe, od kojih će pet svjedočiti uz mjere zaštite te priložiti više desetina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Kušić je rođen u Sarajevu, a nastanjen je u Novom Sadu, dok Vuković živi u Vankuver i ima kanadsko državljanstvo, a rođen je u Varešu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije