BiH

Optužnice protiv članova rukovodstva SDA zbog mita i nezakonitog zapošljavanja

Optužnice protiv članova rukovodstva SDA zbog mita i nezakonitog zapošljavanja
Optužnice protiv članova rukovodstva SDA zbog mita i nezakonitog zapošljavanja

SARAJEVO - Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv generalnog sekretara SDA Amira Zukića, te dva potpredsjednika SDA Asima Sarajlića i Mirsada Kukića, zbog, između ostalog, primanja mita, a u vezi sa zapošljavanjem u javna preduzeća.

Optužnica je podignuta i protiv Safeta Bibića, Senada i Nedžada Trake, Ramiza Karavdića, bivšeg izvršnog direktora "Elektroprivrede BiH“ Eseda Džananovića i Seida Fazlagića, Zukićevog vozača. Za njih šestoricu te za Zukića predloženo je produženje pritvora.

"Zukić i Bibić terete se da su u toku 2016. godine organizirali grupu kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako te Ramiz Karavdić. Oni su pronalazili osobe spremne da daju novac za zaposlenje u 'Elektroprivredi BiH', nakon čega je Zukić koristeći svoj utjecaj preko Džananovića realizirao nezakonita zapošljavanja u ovo preduzeće“, dio je optužnice.

Sarajlić i Kukić terete se da su koristeći svoj položaj posredovali prilikom zapošljavanja.

"Zukić, Bibić, Nedžad i Senad Trako i Karavdić terete se da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u vezi sa krivičnim djelom primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te krivično djelo protuzakonito posredovanje“, saopšteno je danas iz Tužilaštva KS.

Zukić se još tereti za nedozvoljeno držanje oružja, a Džananović za zloupotrebu položaja ili ovlasti. Fazlagić se tereti za pomoć počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela.

Optužnica je proslijeđena Općinskom sudu u Sarajevu na potvrđivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije