BiH

Oružanim snagama BiH zvanično predata četiri američka helikoptera

Oružanim snagama BiH zvanično predata četiri američka helikoptera
Foto: Fena | Oružanim snagama BiH zvanično predata četiri američka helikoptera

SARAJEVO - Medicinske evakuacije, gašenje požara, traganje i spasavanje te ostali zadaci Oružanih snaga (OS) BiH od sada će biti lakši zahvaljujući četiri helikoptera Bell Huey II, koji su u petak i zvanično predati OS BiH.

Ugovor o nabavci ovih američkih letjelica vrijedan je 38.539.378 američkih dolara (66,6 miliona KM), od čega je BiH učestvovala sa 4.360.000 dolara, odnosno 7,5 miliona KM, kroz program "Foreign Military Sales" (FMS).

Ceremoniji primopredaje u kasarni "Rajlovac" prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, ministar odbrane BiH Sifet Podžić sa zamjenikom Mirkom Okolićem, ambasador SAD u BiH Erik Nelson i drugi visoki zvaničnici.

Na ceremoniji primopredaje su prikazane neke od sposobnosti vazdušnih snaga OS BiH, kao i dio sredstava kojima raspolažu.

Potom su se simbolično vojnici, silazeći niz užad, iskrcali iz ovih letjelica, koje su u BiH stigle prošli vikend. Jednim od helikoptera su u "Rajlovac" sletjeli ambasador Nelson i ministar Podžić.

Podžić je zahvalio američkoj strani što je omogućila da se ovi helikopteri nabave, kako tvrdi, izuzetno povoljno.

"Ova investicija unapređuje operativne kapacitete i sposobnosti naših Oružanih snaga, ali i doprinosi većem stepenu sigurnosti i stabilnosti u zemlji", rekao je Podžić.

Nelson je istakao da zahvaljujući ovim helikopterima svi u BiH, ali i šire, mogu biti sigurni da će OS BiH biti tu da reaguju u hitnim situacijama.

Komšić, koji je i predsjedavajući Predsjedništva, nije propustio priliku da pohvali OS BiH kao, kako on smatra, garanta mira.

"Dok god postoje Oružane snage, u zemlji će biti mir. Sve drugo je put u konflikt. Pripadnici Oružanih snaga, vi čuvate mir i osiguravate siguran put BiH da postane dio demokratski uređenih zemalja i članica NATO-a", rekao je Komšić.

General-pukovnik Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, konstatovao je da će ovom nabavkom OS BiH moći nastaviti i još bolje izvršavati zadatke vazdušnog prevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spasavanja, kao i ostale zadatke u ispunjavanju glavnih misija OS BiH.

"Očekujemo da ćemo ovim dobiti novi impuls za dalju modernizaciju OS BiH, kako bismo još bolje izvršavali zadatke na korist svih naših građana u BiH", zaključio je Mašović.

Nabavka novih helikoptera ugovorena je po principu "pristupa sveukupnim paketom". To podrazumijeva potpuni prenos sposobnosti i osigurava isporuku četiri helikoptera, preobuku pilota i tehničara u centrima za obuku firme "Bell Helicopter Textron Inc", isporuku rezervnih dijelova i potrošnih materijala za dvije godine i 300 sati leta godišnje, isporuku alata, itd.

Pripadnici Brigade vazdušnih snaga i protivzračne odbrane OS BiH uspješno su završili adaptacijsku obuku na helikopterima tipa UH-1H-II Huey II, koja je realizovana u junu u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije