BiH

Oružje u Italiju iz BiH švercovali SFOR i EUFOR

Oružje u Italiju iz BiH švercovali SFOR i EUFOR
Oružje u Italiju iz BiH švercovali SFOR i EUFOR

RIM, SARAJEVO - Oružje porijeklom iz BiH pronađeno prilikom nedavnog hapšenja pripadnika italijanske mafije na jugu Italije su u tu zemlju donijeli pripadnici SFOR-a i EUFOR-a koji su se vraćali kući, saznaju "Nezavisne".

Prema informacijama "Nezavisnih", italijanski istražni organi ne namjeravaju pokretati istragu o ovom oružju jer slučaj ne smatraju veoma bitnim, a bh. diplomatskoj misiji u Italiji uputili su dopis u kojem su naveli da nisu pronađeni bilo kakvi dokazi o umiješanosti građana BiH u slanje tog oružja u Italiju.

Prema tim informacijama, najvjerovatnije se radi o oružju koje je nakon rata u BiH prikupljeno od bh. stanovništva kroz razne akcije poput "Žetve", a onda vojnim konvojima, kada su se vojnici vraćali kućama, završilo u Italiji.

"Ako su te informacije tačne, lako je zamisliti da je neko dio tog oružja stavio u vojni transportni avion, a znamo da ti avioni ne podliježu carinama, niti kontrolama, pa je neki vojnik to lako mogao unijeti u Italiju", rekao je taj izvor.

Osim toga, italijanski organi nisu isključili mogućnost da je oružje dospjelo u Italiju preko drugih vojnih kontingenata i međunarodnih policijskih ili vojnih misija.

Izvor "Nezavisnih" je takođe rekao da je fokus italijanske policije, kao što su to bh. mediji tačno prenijeli, šverc voća i robe u južnoj Italiji, a oružje je "kolateralna šteta" pronađeno prilikom pretresanja prostorija koje su koristili pripadnici Koza nostre i Kamore.

Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH, juče je rekao da od bh. organa očekuje istragu, kako bi se definitivno utvrdilo da li je bilo ikakvog nelegalnog izvoza naoružanja iz BiH.

"Dužnost svih institucija je da ispitaju o čemu se radi. Nadam se da nije bilo nelegalnog izvoza oružja iz BiH. Svi istražni organi moraju ispitati o čemu se radi, kako bi se skinula ljaga sa svih koji žive ovdje", rekao je Radmanović i dodao da će na narednoj sjednici Predsjedništva insistirati kod druga dva člana Predsjedništva da se ovo pitanje stavi na dnevni red.

Miladin Milojčić, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, kaže da su viškovi naoružanja dobro čuvani i da je teško da je neko mogao doći do tog oružja.

"Viškovi su smješteni na 31 lokaciju i na tome je angažovano do 800 ljudi.

Ne mogu da tvrdim da nije bilo zloupotreba. Sve smo preduzeli da do toga ne dođe i raduje me istraga koja će pokazati ko je odgovoran", kazao je Milojčić.

Živko Marjanac, zamjenik ministra odbrane BiH, rekao je da to oružje nije otišlo iz Oružanih snaga, te da je imajući u vidu ratnu prošlost moguće da se oružje još nalazi u nekakvim skloništima.

"Treba sačekati istragu organa zaduženih za to i najskorije vrijeme će pokazati na koji način je to oružje dospjelo gdje je dospjelo", kazao je Marjanac.

Italijanska policija uhapsila je nedavno na jugu Italije desetine pripadnika različitih italijanskih mafijaških grupa i zaplijenila veću količinu naoružanja, za koje je utvrđeno da potiče iz BiH.

Policija je saopštila da su tokom pretresa pronašli ručno vatreno oružje, lansirne uređaje, kao i granate, te da je oružje prokrijumčareno u BiH.

Iz italijanske ambasade u Sarajevu i od Službe za odnose sa javnošću EUFOR-a do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije