BiH

Osipa se članstvo SBB-a u USK: Istupili dva poslanika i ministar

Osipa se članstvo SBB-a u USK: Istupili dva poslanika i ministar
Foto: N.N. | Osipa se članstvo SBB-a u USK: Istupili dva poslanika i ministar

BIHAĆ - Dvoje poslanika u Skupštini USK, Agan Bunić i Ifeta Kadić, istupili su iz članstva Saveza za bolju budućnost BiH, a identičnu odluku donio je i ministar za boračka pitanja u Vladi USK Ermin Zulić.

Time je ova politička partija ostala bez predstavnika u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti Unsko-sanskog kantona. Istovremeno, ispisnicu iz te političke partije zatražilo je i osam vijećnika u općinskim vijećima na području Unsko-sanskog kantona te više od stotinu članova ovdašnjih općinskih organizacija SBB-a.

Bunić, koji je i predsjednik Kantonalnog odbora ove političke partije, rekao je da je ovakav korak uslijedio nakon pritisaka iz centrale te političke partije u Sarajevu da SBB stupi u partnerske odnose sa Laburističkom partijom Fikreta Abdića, te da skupa sa SDA i Demokratskom frontom krene u formiranje nove parlamentarne većine.

"Potpuno ne razumijevajući ovdašnje političke prilike, rukovodstvo SBB-a konstantno je vršilo pritisak na mene i koleginicu Kadić. Očekivali smo da će se uvažavati naš stav jer za nas je nedvosmisleno jasno da ne treba da budemo u vlasti s predstavnicima Fikreta Abdića", istakao je Bunić.

Inače, prije njihove odluke o istupanju iz stranke čiji je predsjednik i osnivač Fahrudin Radončić rukovodstvo te političke partije je odlučilo da pokrene proceduru kojom bi se Bunić i Kadićeva isključili iz članstva te stranke. Obrazloženo je to time da su njih dvoje u više navrata prekršili Statut i programske ciljeve SBB-a, te zloupotrijebili svoje funkcije za, kako se navodi, rođačko- klijentelističko zapošljavanje.

Inače, Bunić je bio nekadašnji načelnik Bužima ispred SDA, a u SBB je prešao prošle godine uoči općih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije