BiH

Oslobođeni participacije, a sedam godina je plaćaju

Oslobođeni participacije, a sedam godina je plaćaju
Oslobođeni participacije, a sedam godina je plaćaju

SARAJEVO - Djeca, trudnice, invalidi, dijalizni pacijenti, korisnici socijalne zaštite, nezaposleni, penzioneri i dalje u četiri kantona plaćaju participaciju za zdravstvene usluge iako su toga oslobođeni još 2009. godine federalnim propisom.

Na ovo su upozorili iz nekoliko nevladinih organizacija, koje su pokrenule potpisivanje peticije tražeći da vlasti ovih kantona usklade svoje propise s odlukom o participaciji koju je usvojio Parlament FBiH na prijedlog Vlade FBiH. Riječ je o Tuzlanskom, Livanjskom, Hercegovačko-neretvanskom i Zapadnohercegovačkom kantonu koji, kažu u nevladinim organizacijama, odbijaju da ispoštuju zakon.

"Dakle, prava građana nisu ista na području FBiH i to je diskriminacija. Drugo, ljudi novac koji daju za participaciju, za te markice, mogu utrošiti na pametnije stvari. Dijaliznim pacijentima treba dosta drugih stvari. Odakle penzioneru sa minimalnom penzijom da i to plaća. Neki od njih hrane još jednog ili dva člana porodice. A isti penzioner koji ima daleko veću penziju u Sarajevu ništa ne plaća. Kako dijete od 13 godina da plaća? Ili zašto da je plaća dobrovoljni davalac krvi, koji je 100 puta dao krv", istakao je Damir Laličić iz Organizacije "Partnerstvo za zdravlje", inače zdravstveni radnik.

Dodao je da ostali kantoni poštuju odluku i da su neki otišli dalje pa potpuno ukinuli participaciju.

"Na naš upit zašto ne poštuju propis, odgovoreno je samo iz HNK, i to samo da nemaju uputstvo za provođenje takve odluke", kazao je Laličić.

Odlukom FbiH, od plaćanja participacije izuzeti su djeca do 15 godina, učenici i redovni studenti do 26 godina, trudnice, žene koje koriste usluge u vezi sa prevencijom raka dojke i maternice, invalidi sa više od 60 odsto invaliditeta, članovi porodica šehida i poginulih boraca, penzioneri sa minimalnom penzijom, stariji od 65 godina ako nemaju penziju, štićenici socijalnih ustanova, korisnici socijalne zaštite, raseljeni i izbjegli ako im prihod ne prelazi visinu minimalne penzije, dobrovoljni davaoci krvi koji su krv darovali više od 10 puta, darovatelji dijelova ljudskog tijela u svrhu liječenja, te nezaposleni.

Takođe, oslobođeni su i dijalizni pacijenti, oboljeli od raka, tuberkuloze, HIV infekcije, hemofilije, paraplegije i kvadriplegije, epilepsije, sistemskih autoimunih bolesti, inzuloovisnog dijabetesa, mišićne distrofije, multiple skleroze, cerebralne paralize, duševnih poremećaja, i to za korištenje zdravstvenih usluga za tu bolest.

Mada je odluka donesena prije sedam godina, u Zavodu zdravstvenog osiguranja HNK kazali su da nisu doneseni provedbeni akti za primjenu odluke pa je nije ni moguće primijeniti, ali i da ona nije primijenjena ni u jednom kantonu nego da drugi kantoni rade na osnovu skupštinskih odluka.

Ipak, prema odluci iz 2009. godine, zavodi zdravstvenog osiguranja i zdravstvene ustanove obavezni su da usaglase svoje propise i akte u roku od 60 dana, a upravni odbori zavoda zdravstvenog osiguranja uz saglasnost ministra zdravstva utvrđuju način ostvarivanja prava na oslobađanje od participacije te druga pitanja od značaja za provođenje te odluke.

Izjave ministara zdravstva ova četiri kantona u četvrtak i petak nismo uspjeli dobiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije