BiH

Osmančević: U koaliciji više nema mjesta za SDA

Osmančević: U koaliciji više nema mjesta za SDA
Osmančević: U koaliciji više nema mjesta za SDA

BANJALUKA - Potpredsjednik Stranke za BiH Dževad Osmančević smatra da za SDA više nema mjesta u koaliciji "Domovina", jer je ta stranka prekršila sporazum kojim je na sasvim drugi način regulisano pitanja u vezi sa izborom i predlaganjem predstavnika kolicije u Vijeće naroda Republike Srpske.

"SDA je to učinila formirajući Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, te birajući Kemu Čamdžiju iz SDA za potpredsjedavajućeg u Vijeću naroda Srpske, iako je to mjesto pripadalo sasvim drugoj stranci", rekao je Osmančević danas novinarima u Banjaluci.

Osmančević je rekao da ovakav postupak SDA predstavlja "snažan udarac" koaliciji "Domovina", ističući da je uvjeren da će građani koji su dali povjerenje ovoj koaliciji znati da kazne ovakvo ponašanje SDA i ovakvu "izdaju" njihovih očekivanja.

Delegat HSP-a BiH u Vijeću naroda Republike Srpske Željko Stipić rekao je novinarima da nije isključeno da HSP donese odluku o istupanju iz koalicije "Domovina", jer je SDA "okrenuo leđa" samo svom programu, a ne konstrukciji ostalih političkih stranaka u ovoj koliciji - Stranci za BiH, SBB i HSP BiH.

"Mislim da će to imati veliku štetu za povratnike hrvatske i bošnjačke nacionalnosti u Republici Srpskoj", istakao je Stipić.

On je rekao da će HSP BiH, najvjerovatnije, donijeti odluku o povlačenju poslanika Ivane Lovrić iz koalicije "Domovina", da bi ona u narednom periodu nastupala samostalno u parlamentu Republike Srpske.

Predsjedavajući kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Srpske Mujo Hadžiomerović rekao je novinarima da je danas konstituisan ovaj klub i da je on izabran za šefa kluba.

On je rekao da u klubu Bošnjaka ima pet delegata iz SDA, te po jedan iz Stranke za BiH i SDP BiH.

Hadžiomerović je rekao da su se u Klubu ponašali kao delegati i u skladu sa poslovnikom, a ne u skladu sa ranije potpisanim sporazumima u koaliciji "Domovina".

"Sa šest glasova u Klubu predložili smo Kemu Čamdžiju za potpredsjedavajućeg Vijeća naroda Republike Srpske, kojeg je na Vijeću naroda podržalo svih osam delegata iz Kluba Bošnjaka", pojasnio je Hadžiomerović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije